Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdysi jsem byl ve vlaku svědkem rozhovoru nějakých kravaťáků, který řešili, že podle licence kterou…
ml1 05.05.2022 12:24
ml1
Speciálně u fotek se nastavuje, zda "synchronizovat" či ne. A ubezpečuju tě, že ty MB při odesílání… nový
dsa 05.05.2022 13:30
dsa
Na jednom školení o bezpečnosti a zálohování dat se nás přednášející ptal, kdo z posluchačů má telef… nový
host 05.05.2022 17:35
host
Nie je to pravdepodobné ale nereálne to taktiež nie je. Hlavne po stránke cloudu respektíve nejakej… poslední
ms555 06.05.2022 18:48
ms555

Kdysi jsem byl ve vlaku svědkem rozhovoru nějakých kravaťáků, který řešili, že podle licence kterou každý při zpovozňování mobilu musí odsouhlasit jsou veškerá data v telefonu majetkem společnosti google (řešil to v souvislosti s firemním telefonem, jestli vůbec může takové podmínky odsouhlasit a jak to dělali ostatní). Pokud je tomu tak, tak nejenom, že to je možné, ale každá vyfocená fotka a vlastně cokoliv se rovnou posílá googlu. A u čínských telefonů bych si vůbec nedělal iluze, že je tomu jinak.

Žádnej bordel do mobilu neinstaluju

on úplně stačí ten základ a je jedno od jaké firmy je, google s mickosoftem (pokud se bavíme o PC) si můžou podat ruce a nedělám si u linuxů nějaké extra iluze, že je tomu jinak. Nedávno jsem četl podobné zvěsti (chtělo by se říct hoaxy) i o raspbianu, takže ani embeeded zařízení toho nejsou ušetřená.

Speciálně u fotek se nastavuje, zda "synchronizovat" či ne. A ubezpečuju tě, že ty MB při odesílání fotek jsou vidět ... takže to nějak nepozorovaně nejde. U kontaktů, které tam má skoro každý, určité riziko zneužití asi je. Nicméně pochybuji, že by Google ustál, kdyby se provalilo, že je nějak prodává. Mimochodem u Apple účtu je to úplně stejné.

Na jednom školení o bezpečnosti a zálohování dat se nás přednášející ptal, kdo z posluchačů má telefon Huawei? Tak jsem se nesměle s několika dalšími přihlásil. A reakce přednášejícího: "Tak vy už se o data bát nemusíte, máte je zálohovaný v Číně". :-D

Nie je to pravdepodobné ale nereálne to taktiež nie je. Hlavne po stránke cloudu respektíve nejakej automatickej zálohy. Z vlastnej skúsenosti sa mi stalo že som až neskôr zistil že sa fotky automaticky zálohovali na bezplatný cloud. Proste jedného dňa som objavil nejaký cloud s fotkami a pritom si ani nepamätám žeby som niečo potvrdzoval. Takéto služby má Google, Samsung, Microsoft a mnoho ďalších. Toto je technicky vzaté normálne legálne pretože som to musel niekde začiarknúť v podmienkach a treba skrátka vedieť čo si po inštalácii vypnúť... Nejaký tajný zber dát myslím že je to dosť nepravdepodobné ale nemožné určite nie. Keď už tak zber textových dát z dôvodu ich veľkosti. Google môže zálohovať relatívne lacno textové dáta o všetkých užívateľoch na dlhé obdobie. Že to naozaj robí a to detailne a nekompromisne tak si stačí pozrieť históriu prehliadania cez účet Google. Je to až zvláštny pocit ako nulové súkromie človek vlastne má keď si v roku 2022 môžem pozrieť tak detailnú aktivitu na internete napríklad z roku 2014. Monitorujú prakticky všetko. Otvoríš aplikáciu na androide? Je o tom záznam kedy si tak urobil a čo si robil, čo si napísal atď. Zábavné je možnosť vypnutia tohto monitoringu ktorý umožňuje Google. Ono sa to totiž nevypína ale skryje aby mohol používateľ žiť v blaženej nevedomosti :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru