Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno TV a AV receiver - nefunguje zvuk

Dobrý deň, neviem si dať rady s novým AV receiverom(ďalej len AVR). Určite to bude nejaká maličkosť len treba vedieť kde hľadať :-)

AVR: YAMAHA HTR-2071
TV: LG 2021 C1
IPTV: Formuler Z+

Zvuk sa mi z reproduktorov podarilo dostať jedine v stave ak je zapnutý IPTV. Tento IPTV používam výhradne pre IPTV. Nechápem logiku prečo nechce AVR spolupracovať s TV ak nie je IPTV krabička zapnutá. Ak je zdrojom prehrávanie priamo TV napríklad z integrovaného prehrávača alebo aplikácie YouTube. AVR je do TV pripojený HDMI 2.1 káblom s ARC podporou. ARC som v TV zapol a v AVR som zapol tiež HDMI control. Čiže všetko na správne fungovanie je zapnuté. IPTV je predsa samostatná vetva ktorá by prepojenie TV a AVR nemala narušovať alebo je to inak? Dokonca keď som skúsil pustiť film v TV prehrávači a na pozadí som nechal nech beží IPTV tak zvuk funguje a dokonca aj po vypnutí IPTV krabičky zvuk stále funguje. Keď ale opustím prehrávač a vrátim sa späť alebo stlačím niečo na ovládači od AVR tak sa zvuk okamžite vypne a nezačne to fungovať kým nezapnem znova IPTV. Bolo by riešenie nevypínať IPTV box lenže zbytočne bude ťahať elektriku cca 10-15W. Rozmýšľal som či nie je problém ten ARC. Má niekto skúsenosť s tým že je to problémová funkcia a je lepšie použiť na prenos zvuku samostatný optický kábel k prepojeniu TV/AVR?

Předmět Autor Datum
Ak niekto bude riešiť problém s HDMI ARC/eARC respektíve aj s HDMI CEC(control). V mojom prípade bol… poslední
ms555 08.06.2022 21:03
ms555

Ak niekto bude riešiť problém s HDMI ARC/eARC respektíve aj s HDMI CEC(control). V mojom prípade bol problém IPTV STB ktorý nemá podporu pre túto funkcionalitu. Zároveň ale TV a AVR hoci sú nové zariadenia a majú plnú podporu HDMI ARC a CEC tak spôsobujú rôzne problémy. Kábel HDMI 2.1 má 100% podporu HDMI CEC/ARC/eARC funkcie samozrejme zapnuté v podporovaných zariadeniach, v tomto problém nie je. Skúšal som rôzne spôsoby prepojenia. Aj využitie optického audio kábla ako náhradu za ARC. Každá varianta prepojenia má svoje problémy. Neide zvuk po zapnutí, vypadáva zvuk pri vypnutí práve nevyužívaného zariadenia alebo nefunguje spoločné zapnutie všetkých zariadení. Jednoducho stále nejaký problém. Z toho čo som zistil z mnohých zdrojov sú tieto HDMI funkcionality dosť problémové v rámci kompatibility. ARC/eARC až tak veľmi nie, ten beží pomerne dobre ale ideálnejšie je použiť zvukové optické prepojenie ktoré je spoľahlivejšie. Hlavný prudič je HDMI CEC. Veľmi jednoducho povedané ak nefunguje správne HDMI CEC treba ho vypnúť a nebabrať sa s tým. Nemá zo zmysel riešiť. Ako riešenie volím nákup ovládača(General PREMIUM) ktorý je možné naprogramovať až pre 4 zariadenia. Tlačidlami sa dá prepínať medzi jednotlivými ovládačmi a zároveň sú tam 4 tlačidlá na ktoré si viem nastaviť čo len chcem. V tomto prípade teda nastavenie ON/OFF pre TV/AVR/STB, krásne 3 tlačidlá vedľa seba. Zapínanie a vypínanie spoľahlivé a plne funkčné. HDMI CEC nech ide štvať niekoho iného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru