Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Optický internet a nový byt (prenájom)

Zdravím, potrebujem poradiť.

Čoskoro sa budem sťahovať do nového bytu (prenájmu). Maklér mi povedal, že si tam môžem nechať spraviť vlastný internet, ale ten majiteľov sa rušiť nebude (lebo by platil pokutu kvôli viazanosti). Neviem teda či je tam optika, DSL alebo LTE, ale asi na 90% optika.

Chcem sa spýtať, ak by som si tam nechal urobiť svoj internet, tým pádom by do bytu musela byť asi natiahnutá ďalšia optika, alebo ten optický kábel, ktorý tam už je, sa len odpojí a zapojí do inej dierky v rozvodnej skrini (neviem presne kam sa to zapája a ako sa volá tá skrinka, čo býva na chodbách panelákov)? Ide mi skôr o to, aby prípadne majiteľ bytu nemal nejaké problémy, ak sa jeho internet odpojí a zapojí môj. Alebo bude lepšie mať v jednom byte dve optiky?

Maklér mi povedal presne toto: "Ak chcete, majiteľov internet môžete odpojiť a dať si tam svoj". Ale neviem presne čo pod pojmom "odpojiť" myslel :D . A nechcem mu zasa kvôli každej blbosti volať, už aj tak ho otravujem viac než dosť :D .

Předmět Autor Datum
Nebude lepší se s majitelem domluvit podle ceny jakou platí on a jako bys platil ty u jiného provied…
Lukas1982 28.05.2022 06:49
Lukas1982
On sa vyjadril jasne. Svoj internet nezruší ani nezmení. Ja nech si tam dám internet aký chcem. Ale.…
sakulmore 28.05.2022 07:26
sakulmore
Fyzicky se nejspíš nebude dělat vůbec nic, jenom si objednáš internet (službu) u nějakého poskytovat…
Kyncl 28.05.2022 06:52
Kyncl
No dobre ale tým pádom sa zruší jeho internet nie? Lebo majiteľ nechce svoj internet zrušiť.
sakulmore 28.05.2022 07:23
sakulmore
Pokud má majitel smluvní závazek, tak bych toho využil ke vzniku oboustranně výhodné domluvy. Žádný…
ST 28.05.2022 07:06
ST
Neviem. Ale keď som bol na obhliadke tak prvý dojem z neho bol taký, ako keby mi najradšej chcel pov…
sakulmore 28.05.2022 07:28
sakulmore
Jasné. Pokud jsem pro ně potenciálním zdrojem peněz, tak ať se ke mě chovají odpovídajícím způsobem.…
ST 28.05.2022 07:39
ST
Treba naučiť správať ako zákazník - teda ako zlý pán a k developerovi sa začať správať ako k poskyto…
Sodrak 28.05.2022 08:23
Sodrak
Nuž - v takom prípade (na tvojom mieste) by som hľadal ďalej! Jeho postup značí len jedno - aj keby…
yYy 28.05.2022 15:25
yYy
V nájomnom aj tak budete platiť plnú cenu za existujúce internetové pripojenie - teda minimálne asi…
Sodrak 28.05.2022 08:04
Sodrak
V novych bytoch/bytovkach to byva vacsino utak, ze developer oslovi viacero ISP(pripadne oni jeho) a…
fleg 28.05.2022 10:30
fleg
Pokud je tam optika, proč to chceš měnit? Myslíš, že si zavedeš něco rychlejšího? Pokud chceš něco p…
IQ37 28.05.2022 13:01
IQ37
A není prostě lepší zjistit, co tam vlastně je a jaký jsou dostupný tarify a případně tarif upravit,… poslední
virten 28.05.2022 23:07
virten

Pokud má majitel smluvní závazek, tak bych toho využil ke vzniku oboustranně výhodné domluvy. Žádný majitel nestojí o zbytečné a neúčelně vynaložené smluvní povinností vynucené, zbytečné vícenáklady. Prostě bych vyšel z toho co má nasmlouvané a snažil se to využít. Případně se za jeho spoluúčasti domluvit s jeho poskytovatelem na změně. Slušný majitel to ocení a adekvátně se zachová, tedy mimo jiné i finančně.

Jasné. Pokud jsem pro ně potenciálním zdrojem peněz, tak ať se ke mě chovají odpovídajícím způsobem. Pokud to už bylo nedobré na první dojem a intuice říká, že je to "nestandardní", tak bych s nimi začal aktivně jednat potřebným způsobem. Pokud to nepomůže, tak nejlepší volbou bude hledat dále, protože v případě pozdějších problémů nebo neshod, bych si v pozici nájemce vyčítal, např. že jsem se už tenkrát nesebral a nešel jinam...

Nuž - v takom prípade (na tvojom mieste) by som hľadal ďalej! Jeho postup značí len jedno - aj keby si si dal svoje pripojenie, za jeho by si platil tak. či tak (a ešte by sa oháňal tým, že predsa môžeš ho využívať) a podľa "rýchlosti obhliadky" (ako popisuješ) - na 100% niečo skrýva.

V nájomnom aj tak budete platiť plnú cenu za existujúce internetové pripojenie - teda minimálne asi +20€ mesačne, ktoré nebudete (nechcete) využívať - tomuto vášmu hlúpemu rozhodnutiu nerozumiem. Ak si tam dotiahnete ďalšie internetové pripojenie, tak budete platiť za DVE internetové pripojenia mesačne cca 20€ developerovi +20€ poskytovateľovi internetu a budete musieť zaplatiť aj všetky náklady za novú inštaláciu a pripojenie (cca 80€) - práca, kabeláž, koncové zariadenia. Do bytu by museli prichádzať dva internetové káble a v byte budú dve koncové zariadenia. Najjednoduchšie je využiť súčasné internetové pripojenie a v prípade že vám nebude vyhovovať rýchlosť, tak sa dohodnúť s existujúcim poskytovateľom internetu (Orange, Telekom, UPC, Antik, Slovanet...) o zvýšení rýchlosti.

V novych bytoch/bytovkach to byva vacsino utak, ze developer oslovi viacero ISP(pripadne oni jeho) a ti si dovedu internet do bytovky/cinziaku).
Vsetko ide do jedneho oracku, kde sa stretatva viacero ISP, cize ineho poskytovatela si potom clovek vyberie podla ponuky a dojde len k fyzickemu prepojenie patch kabla v racku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru