Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrana před bleskem - switche, routery, set-top-box, ...

V panelákové zástavbě snižuješ šanci, že ti to něco zlikviduje, hromosvodama. Jde o to, že je tu mnohem menší šance, že to trefí el. vedení než na venkově, kde je vedení často nejvyšším bodem. V těch městech je navíc v ČR většinou všechno taženo kabelama zemí, takž další minimalizace zasahu blesku.
Na chodbě máš hlavní jistič pro celý byt, který je většinou rychlejší než jistič jednotlivých větví v bytě, proto spíš vypadne ten jistič na chodbě než ty jednotlivé v bytě.

Používej prostě ty přepěťové ochrany nebo kup UPSku, to k běžné ochraně el. spotřebičů bohatě stačí. Pokud jseš paranoidní, můžeš vypínat spotřebiče při bouřce ze zásuvky nebo vypnout jednotlivé větve na bytovém jističi kromě lednice, tu bych nechal zapnutou.

Prostě na sídlišti to nemusíš prožívat vůbec, pravěpodobnost, že ti doma něco shoří vdůsledku blesku je malá. Na venkově je to úplně o něčem jiným, tam si nerisknu mít při bouřce zapnuté PC.

S pojišťovnou nevím, se podívej co máš ve smlouvě, ale mám pocit, že v pojištění domácnosti je i pojištění proti blesku integrováno, minimálně u ČP myslím bylo, aktuálně teda nevím.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny