Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Maximální ochrana proti ransomware při zálohování na ext. disk

Chtěl bych vás požádat o názor: existuje při níže uvedeném postupu možnost "zavirování" zálohovaných souborů nějakým velmi důmyslným svinstvem (i když by to třeba bylo velmi nepravděpodobné)?

Pracuji na Windows. Na pevném disku A zálohuji. Vypnu, z USB disku nabootoji Linux, připojím ještě pevný disk B , provedu zálohu dokumentů z disku A na disk B, pc vypnu, pevný disk B i bootací USB zase odpojím; následně pracuji na Windows, při příští záloze se vše opakuje. Bootovací USB se použije jen na zálohování a nikdy se po bootování z něj nebude surfovat na webu, aby se eliminovalo riziko stažení nějaké potvory, ani se na něm nebude dělat nic jiného než zálohování; pevný disk B se připojí jen při zálohování.

Jako laikovi se mi tento postup zdá mnohem bezpečnější než obyčejné občasné zálohování připojením zálohovacího disku k pc - klasický windowsácký ransomware (ani ten, který by cíleně šel po pevných discích až v momentu jejich připojení) by (na disku B) neměl mít šanci. Ale co když ke mně ve Windows třeba pronikne svinstvo škodící Linuxu (vím, že jich moc není, ale přesto), obejde "windowsácký" antivirus, ve Windows bude "spát", a začne škodit právě po nabootování Linuxu a připojení pevného disku v Linuxu?

Je to vůbec možné? A pokud ano, má to podobnou pravděpodobnost jako srážka Země s asteroidem v tomto desetiletí, nebo se člověku, který se chce řídit principem maximální opatrnosti, vyplatí pro jistotu postupovat nějak jinak? Jak? Běžné rady typu "mějte aktualizovaný OS, používejte antivirus, nenavštěvujte podezřelé stránky, nerozklikávejte přílohy neznámých původců" znám. Ale pokud už by nějaký ransomware úspěšně překonal ochranu, pak při běžném připojení zálohovacího disku můžu mít stejně po zálohách.

Ano, jsem si skoro jist, že mé úvahy budou znít hodně paranoidně, ale napadá vás něco, co by ochránilo zálohy proti ransomware a podobným typům hrozeb lépe než nastíněný postup (a umožnilo by mi obejít se bez poskytování dat třetím stranám nebo placení předražených služeb třetích stran - chci si vystačit se svépomocí)?

Díky předem.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny