Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ransomware DJVU

Zdravím ve spolek. Mám obrovský průšvih. Vím, je to moje chyba. Měl jsem tu malého synovce na návštěvě a nechal ho včera u sebe na PC cca 40 minut samotného a šel zazimovat bazén. Mezitím se mu podařilo zašifrovat pomocí ransomware veškeré fotky a filmy, které mám na PC. Není toho zrovna málo. Fotky zálohované mám, kromě teď nových prázdinových, což mě štve nejvíc. Na filmy kašlu. Je nějaká možnost dostat fotky zpět?
Platit 10000,- se mně zrovna nechce. Teď zkouším nějaký EMISOFT Decryptor, ale nevypadá to zrovna nadějně.

Ten první soubor co posílám jako ukázku by měl být nějaký benchmark, hodně starý a dávám ho jako ukázku, kdyby se do toho chtěl někdo pustit.
Už se pomalu smiřuju s tím, že je hotovo, ale kdyby někoho ještě něco napadlo, bylo by to super a vyzkouším každý tip.

Předmět Autor Datum
Ved ti dal zlavu, mas obrovske stastie;o). Neplat, co si blazen. Na kryptovanie pc treba vela casu a…
fleg 27.08.2022 11:17
fleg
Nene, platit nebudu ani náhodou, to bych nebyl jen blázen, ale i blb:-) Jak píšeš, trvá to delší dob… poslední
Lukas1982 27.08.2022 11:30
Lukas1982

Ved ti dal zlavu, mas obrovske stastie;o).
Neplat, co si blazen.
Na kryptovanie pc treba vela casu a systemovych prostriedkov a nejako sa mi nezda, ze sa to da stihnut do 40min od nakazenia. Ransomware vacsinou lezi v pc dlhsiu dobu a aktivuje sa prave cez vikendy, ked su admini doma. Vacsinou v piatok vecer. Zasiforanie potom trva niekedy aj celu sobotu. Viem to z logov, ked som skumal par napadnutych serverov.
Je mozne, ze je tvoj synovec v tom nevinne.
Pokial nemas shadow kopie (kus shadow explorer) suborov tak sanca na obnovu je miziva.
Mozes skusit este disk vytiahnut a skusit obnovit data cez Testdisk a spol, ransomware castokrat zmaze povodny subor a sifruje jeho kopiu.

Nene, platit nebudu ani náhodou, to bych nebyl jen blázen, ale i blb:-) Jak píšeš, trvá to delší dobu, ale já si toho všimnul až někdy pozdě večer, když jsem si chtěl pustit film a viděl jsem tu příponu. To ještě nejspíš nebylo všechno zašifrované, protože některé filmy zůstaly. Nějak to dopadne, to důležité mám skoro všechno zpátky, takže spíše takové ponaučení, které pořád platí. Zálohovat, zálohovat a zálohovat :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru