Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak najít bottleneck v síti

Otestoval jsem připojení bez Wireguardu. Při 10 paralelních spojeních pomocí iperf dostávám při downloadu 500Mbit/s (očekávaná plná rychlost) a upload na server 800Mbit/s (taktéž očekávaná plná rychlost.) Obojí otestováno pouze pomocí iperf.
Pokud zapnu Wireguard, tak po nastavení MTU ze 1420 na 1400, dostávám upload pouze 400Mbit/s, což je poloviční rychlost než očekávaná, ale download mám 500Mbit/s, což je plná rychlost.
Při MTU z klienta nastavených na 1420, byla rychlost uploadu okolo 190Mbit/s. Po nastavení na zmíňených MTU 1400, se dostanu na těch 400Mbit/s. Nastavení jiné hodnoty MTU na serveru, nemá vliv na výkon.

Mám dvě otázky - proč má MTU vliv pouze na jedné straně - tzn. nastavení jiného MTU na serveru neovlivní download na klienta, ale nastavení MTU1400 na klientovi upload na server zdvojnásobí? Proč je rozdíl pouze u uploadu a download jede plnou rychlostí?

iperf server a WG server běží pro testovací účely na stejné mašině a vytížení CPU nepřesáhlo 12% a peak na jednom jádru byl max. 60%.
Normálně bych to neřešil, ale zrovna upload mi je potřeba, jelikož většinou právě nahrávám data na NASku z PC.

Moc děkuji za případné odpovědi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny