Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trhání obrazu na ploše při zaplé hře na pozadí

Dobrý den,
jelikož už jsem vážně zoufalý, zkusím své štěstí zde. Mám asi dva měsíce novou herní sestavu (RX6800 + Ryzen 5 5600), spolu s novou sestavou jsem přešel na windows 11. Zaráží mě ale problém nízkých FPS na ploše, když mám na pozadí zaplou hru (World of Warcraft). Mám dva monitory, když na primárním je hra aktivní a přejedu na druhý monitor, nic se neděje. Problém nastává, když kliknutím aktivuji druhou obrazovku - dojde ke značnému snížení fps, když například přejíždím přes ikony na ploše. Pokud kurzorem hýbu po prázdném místě na ploše, kurzor jede hladce. Jako by se počítač zaseknul u vypisování např. cesty souboru atp. Děje se to i v prohlížeči, video na youtube běží na druhém monitoru skvěle, když je aktivní hra. Když překliknu do prohlížeče, obraz videa se začne trhat a pohyb myší je také velmi trhaný, hlavně při přejezdu přes odkazy dalších videí atd. K výkonu sestavy mi to vůbec nesedí, stará sestava s tím neměla absolutní problém. Předpokládám, že to bude muset být nějaké nastavení grafiky, nebo win11. Monitorem to není, dělá to i hlavní monitor - hra běží normálně, minimalizuji hru, zaktivuji plochu a kurzor se trhá.

Za jakoukoliv radu moc děkuji.
Hezký den.
Lukáš Kovařík

Předmět Autor Datum
Tak nějak nechápu, hraji hru, tak hraji hru. Jsem na youtube, tak jsem na youtube. Ale kombinovat to…
jezekhifi 03.12.2022 10:00
jezekhifi
Od toho jsou dva monitory, na jednom hraju, na druhým si přepínám třeba hudbu na youtube. A jak chci…
Shockteq 03.12.2022 13:21
Shockteq
Nízke FPS na ploche to je novinka. Nemáš na ploche herný obrázok? Na tie treba aspoň RTX4090. Keď si…
KMX 03.12.2022 10:42
KMX
Plochu mám celou černou. Ve správci úloh žádnou změnu nevidím, ani v softwaru od desky a grafiky. Je…
Shockteq 03.12.2022 13:24
Shockteq
Neznám World of Warcraft, záleží, jak to mají udělané. Existují 3 režimy - výhradní režim, bezešvý r…
RedMaX 03.12.2022 13:30
RedMaX
Vida, hru lze přepnout do režimu v okně a fullscreen, při režimu v okně to vypadá, že problém zmizel…
Shockteq 03.12.2022 13:42
Shockteq
Koukal jsem do Google na World of Warcraft a měli hlavně loni lidi s fullscreenem potíže. Teď je ve…
RedMaX 03.12.2022 15:11
RedMaX
Budu pátrat dál, každopádně díky, stopu mám. poslední
Shockteq 03.12.2022 15:33
Shockteq

Nízke FPS na ploche to je novinka. Nemáš na ploche herný obrázok? Na tie treba aspoň RTX4090. Keď si otvoríš správcu úloh a skúsiš spraviť to isté a začne sa ti ten obraz trhať tak v tom momente je nejaký komponent na maximálnej záťaži? Ak to nie je nedostatok výkonu tak môže byť príčina najskôr W11, ovládač alebo nejaký SW tretej strany prípadne aj samotná hra. Nastavenie grafiky je pre každý monitor zvlášť čiže aj tam môžeš mať niečo...

Plochu mám celou černou. Ve správci úloh žádnou změnu nevidím, ani v softwaru od desky a grafiky. Jediné, co je zatížené, jsou RAMky, ty jednou třeba na 80%. To by ale nevysvětlovalo, proč na neaktivním monitoru trhání není - objeví se v okamžik, kdy kliknu do plochy druhého monitoru.

Neznám World of Warcraft, záleží, jak to mají udělané. Existují 3 režimy - výhradní režim, bezešvý režim a režim v okně.

Pokud to lze, tak ideální by bylo ten World of Warcraft přepnout do režimu v okně a sledovat, jestli to dělá to trhání obrazu i tak. Potom bych asi vinil hru a zkusil zjišťovat na netu, jestli to hráči té hry také nezaznamenali a nějak to řeší.

Vida, hru lze přepnout do režimu v okně a fullscreen, při režimu v okně to vypadá, že problém zmizel. Takže bude na vině nejspíš hra, předpokládám. Zvláštní ale je, že na staré sestavě, výrazně slabší, se to nedělo - to tedy spolu asi nesouvisí, jediná další změna byla windows 11, takže to musí být asi tím.

Koukal jsem do Google na World of Warcraft a měli hlavně loni lidi s fullscreenem potíže. Teď je ve hře podle toho, co jsem četl, jen windowed fullscreen nebo windowed režim, teda by to mělo fungovat v obou režimech. Že to nefunguje bych viděl buď jako problém hry, prostě něco předělali v nějakém updatu blbě nebo jak sám píšeš ve Windows 11.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru