Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno výmena náplne laserovej tlačiarne

Nazdar, mám HP LaserJet Pro MFP M28w. Tlačím extrémne málo a preto mením kazetu s náplňou až teraz po dlhých rokoch a zároveň prvýkrát. Už mám hotovo ale mám problém čo teraz spraviť s tou starou náplňou. Odniesť do najbližšieho elektra alebo ako sa toho zadarmo a bezpečne zbaviť? Neobsahuje to vo vnútri nejaké užívateľské dáta ktoré by šlo obnoviť? Nechcem byť paranoidný ale nemôžem si pomôcť. Sorry za tento blbý dotaz ale ešte aj ženám rozumiem viac ako tlačiarňam :-D

Předmět Autor Datum
Neobsahuje. Odebrat to musí sběrný dvůr, případně ten, u kterého jste koupil novou.
Kurt 21.12.2022 17:24
Kurt
Také ji lze nechat znovu naplnit.
Kyncl 21.12.2022 17:33
Kyncl
Naplniť nechcem. Mám už novú, vymenenú a funguje to. Keď teda nie sú žiadne údaje niekde vo vnútri n…
KMX 21.12.2022 17:36
KMX
A já dodám, nebo to prasknout do popelnice a hotovo sere pes.....8-)
jezekhifi 21.12.2022 20:55
jezekhifi
Kam tedy vyhodit prázdný toner? Už jsme si vysvětlili, že prázdný toner nepatří ani do tříděného od…
TakUrcite 21.12.2022 18:03
TakUrcite
Vyriešené. Skúsil som najprv menšie elektro ktoré mám blízko a povedali že by to mohli zobrať v príp…
KMX 23.12.2022 09:09
KMX
A vy u vás nemáte sběrný dvůr, nebo proč by měl někdo obíhat prodejny?
Kurt 23.12.2022 09:24
Kurt
Samozrejme že máme. Je trocha viac od ruky ale to by nebol až taký problém. Skôr je problém ten neis…
KMX 23.12.2022 11:04
KMX
Sběrný dvůr musí odebrat i nebezpečný odpad. Jediné omezení je abnormální množství odpadu a bydliště…
Karel04 23.12.2022 14:15
Karel04
Jenže ono je to přesně naopak - zatímco sběrný dvůr to odebrat musí, obchodník, u kterého jste si ne…
Kurt 23.12.2022 15:39
Kurt
No je to celkom možné.... ale - vraví ti niečo zákon o odpadoch a recyklácia? Obchodník sa síce môže…
yYy 25.12.2022 10:40
yYy
Ale moc vám to tam nefunguje: Skúsil som najprv menšie elektro ktoré mám blízko a povedali že by to…
Kurt 25.12.2022 17:45
Kurt
Ok děkuji za tě 6 nesouhlasu, to byl for ne... poslední
jezekhifi 25.12.2022 17:53
jezekhifi

Naplniť nechcem. Mám už novú, vymenenú a funguje to. Keď teda nie sú žiadne údaje niekde vo vnútri na čipe ktoré by mohol niekto zneužiť tak skúsim zajtra odniesť do elektra. Je to origo kazeta HP a nemám ju vôbec poškodenú čiže keď chcú nech si ju dajú naplniť a nech ju predajú. Ja sa toho zbavím, oni zarobia a príroda ostane čistejšia.

Kam tedy vyhodit prázdný toner?

Už jsme si vysvětlili, že prázdný toner nepatří ani do tříděného odpadu na plast, ani do elektroodpadu a v žádném případě není dobrý nápad jej vyhazovat do směsného odpadu. Bohužel v současnosti u nás neexistuje žádný centrální systém sběru tohoto problematického odpadu. Zbývají tedy jen dvě varianty, jak prázdný znovu nepoužitelný toner ekologicky zlikvidovat.

První možností je odeslání prázdné kazety prodejci, který jej rámci ekologických programů zpětného odběru zašle zpět výrobci. Ten náplň rozebere na jednotlivé základní materiály a následně je z velké části znovu použije v průmyslové výrobě další komponent a náhradních dílů pro tiskárny.

Druhou možností, jak nechat prázdný toner ekologicky zlikvidovat je jeho odevzdání do sběrného dvora. Je důležité, aby všechny tonery skončily řádnou ekologickou likvidací (nikoli na skládce). Pamatujte, že tonery nepatří do koše. V místě vašeho bydliště snadno najdete možnost ekologické likvidace.

https://www.tonerpartner.cz/clanky/az-doslouzim-chci-do-sberu-aneb-jak-recyklovat-tonery-21560cz39332/

Vyriešené. Skúsil som najprv menšie elektro ktoré mám blízko a povedali že by to mohli zobrať v prípade ak by bol toner kúpený u nich a ďalej ma odkázali na zberný dvor alebo že to vyberajú aj výrobcovia tlačiarní. Tak som šiel trocha ďalej do väčšieho elektra kde to predavač bez debaty zobral. Ak teda bude niekto riešiť podobný problém tak odporúčam odniesť do nejakého elektra spomedzi tých väčších.

Samozrejme že máme. Je trocha viac od ruky ale to by nebol až taký problém. Skôr je problém ten neistý výsledok. Nebudem strácať čas s jedným jediným tonerom aby som ho odnášal do zberného dvora kde bude buď zatvorené alebo ma pošlú preč že to neberú. Reči že to musia zobrať si môžem strčiť vieš kde. Rôzne nebezpečné a zmiešane odpady ktoré sú špecifické a musia sa triediť zvlášť sú furt problém. Do elektra som to odniesol a zabralo to niekoľko minút. Navyše zberný dvor to zrejme rovno odpíše a v elektre to možno ešte doplnia a toner bude využívať niekto iný čo je z eko hľadiska lepšie.

Sběrný dvůr musí odebrat i nebezpečný odpad. Jediné omezení je abnormální množství odpadu a bydliště návštěvníka. V elektru nic doplňovat a znovu prodávat určitě nebudou, pošlou to firmě, která se zabývá likvidací a recyklací těchto věcí. Stejně asi jako ty sběrné dvory, ze kterých to ty firmy samy sváží.

No je to celkom možné.... ale - vraví ti niečo zákon o odpadoch a recyklácia? Obchodník sa síce môže ohradzovať tým, že to nepredáva (typ), ale pokiaľ predáva podobný produkt - je jeho povinnosťou ho prevziať! Zákazník totiž platí prostredníctvom akéhokoľvek obchodníka RECYKLAČNÝ poplatok - takže ak to neuplatní u jedného predajcu, uplatní to u druhého a ten je povinný to PREVZIAŤ. Recyklačný poplatok je totiž priamo v cene výrobku!
To by potom nesmeli preberať napr. batérie AA, AAA od Varty, lebo ich nepredávajú? Rovnako to platí aj pri odbere použitých atr. cartridge, laser-tonerov, zapek.valcov a iných. Je to platné už dokonca od 2015!!!!
Možno v Čechách je to iné (Češi - vždy ste boli niečo "viac" :-) - ale inak ste fajn) - u nás veľké elektro predajne bez akýchkoľvek podmienok zoberú staré batérie, žiarovky, náplne, tonery....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru