Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamrzající PC - potřebuji šamana

Já takto řešil snad 2 roky, ne-li déle podivně havarující XP (BSOD s nic neříkající chybou). Vypadalo to na hw chybu tak jsem různě přehazoval karty, odstaňoval zbytečné (třeba analogovou TV kartu jsem už dávno nepotřeboval). Vždy to na nějakou dobu dalo pokoj a já myslel, že je vyřešeno. Opravdu to strašilo hrozně dlouho a zcela náhodně. Někdy šel počítač v kuse měsíc, jindy havaroval 3x za den.
Až jednoho dne se mi podařilo zjistit, že v biosu nejsou vidět dva disky. Po dalším restartu tam zase byly. Ale napříště zase ne. Takže jsem se na ně podíval a padnul mi zrak na dost chatrný napájecí kabel (redukci z molexu na dvě SATA). Provizorně jsem kontakty přihnul šroubovákem, ale při nejbližší příležitosti jsem koupil novou. Od té doby je pokoj a už to několik let bude.
Tehdy jsem si uvědomil, že veškerá tato kabeláž pochází z dob počátku SATA zejm. z toho, co bylo dodáno k motherboardům, a různým přepojováním to už neni v dobré kondici, a protože tehdy to byly už řádově desetikorunové položky, tak jsem napájecí i datové kabely koupil nové, abyh to nemusel opět řešit (předtím, když nějaký kabel nefungoval, vzal jsem jiný a ten co se tvářil nefunkční fungoval jinde, dokonce i když jsem si ho zřetelně označil křížkem).
Překvapilo mě tehdy, že ztráta napájení datového disku, na kterém systém vůbec nic nemá, a ze kterého se toho času možná ani nečetlo, může ve windowsu znamenat modrou smrt (čekal bych spíš nějakou chybu typu nelze zapisovat/číst na disk Q: a podobně). Být to systémový disk, to bych pochopil, na to končí modrou (zelenou) smrtí i linux (je to jediná situace, ve které jsem kdy v linuxu viděl obrazovku zelené smrti ("kernel panic")).

Taky někdy mi počítač havaroval v určitých situacích, pomohlo trochu podtaktovat paměti (asi si jejich výrobce příliš věřil a kmitočet, který uváděl už nezvládaly).

Ale jinak to může být naprosto cokoliv. Pokud to začlo dělat po updatu sw, musí to být nějaká věc, kterou starý sw nepoužíval. Neni to jako situace, kdy 10 let používaný počítač, ve kterém se nic léta neměnilo najednou začne záhadně padat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny