Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozená základní deska a GPU - možná příčina?

Dobrý den,
jsem malinko bezradný ohledně poškozených dvou komponent mého PC. Problémy začaly asi před dvěma týdny, kdy se mi během práce sám od sebe vypl monitor. PC se tvářil, že normálně funguje dál, ale bez obrazového výstupu. Po restartu normálně vše naskočilo a fungovalo jak má. Toto se mi stalo v průběhu týdne několikrát (většinou bez větší zátěže jen při pročítání webových stránek) až nakonec se obraz nechytl ani po restartu. A to jak z externí grafické karty, tak i z integrované. PC se zapl, vše se standardně roztočilo, ale jinak se nic nestalo - žádná aktivita disku, žádné pípnutí speakeru. Domníval jsem se, že se jen odporoučela do křemíkového nebe základní deska (procesor jsem ověřil v jiné desce a ten je v pořádku). Koupil jsem si tedy druhou desku i s procesorem a na integrované grafice jede jak má, ale zapojená GPU (MSI GTX 970 Gaming) nefunguje - obraz mám stále z integrované grafiky (v biosu je upřednostněn výstup z PCI Express). LED na chladiči grafiky se rozsvítí, větráčky se roztočí, ale jinak ji PC nedetekuje. Grafickou jsem jen jednoduše proměřil, jestli není vyzkratovaná na pinech, ale zkrat tam není a je mi teď podezřelé, že by se najednou odporoučela základní deska i GPU.
Je možné, že by viníkem byl zdroj? Nechci, aby se mi stalo to samé s novými komponenty, ale také nechci zbytečně kupovat nový zdroj, pokud je stávající v pořádku. Na zákl. desce, ani grafické kartě nejsou žádné viditelné stopy poškození či spálení. Napadá vás, co mohlo být příčinou zničení těchto dvou komponent najednou?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
taky tipuju zdroj, muzes za behu premerit napeti. jak je stary? neni to snad nejaky noname? pucit j…
brum brum 30.01.2023 09:39
brum brum
Zdravím, díky za odpověď. Včera jsem přeměřil napětí jen na pinech zapojovaných do GK - tam je na vý…
ObrZlobr 30.01.2023 09:53
ObrZlobr
On nemusí být problém jen s napětím ve střední hodnotě, které změří mutlimetr, ale s jeho kvalitou.… nový
ml1 30.01.2023 13:31
ml1
Tak toto už je bohužel mimo moje možnosti i schopnosti. Já sice teď funkční PC doma potřebuju hlavně… nový
ObrZlobr 30.01.2023 13:54
ObrZlobr
zvlnění: pravdu díš, jenže to by tazatel musel mít osciloskop. proto jsem pro odhad chtěl model (a s… poslední
lední brtník 30.01.2023 19:52
lední brtník
Takže je to jednoduché ... odešla GPU a ještě něco poškodila na MB. Nějaké "měření na pinech" :-) ti… nový
dsa 30.01.2023 10:36
dsa
GPU poškodila základní desku, to není moc obvyklé, až skoro neuvěřitelné. Já bych zkusil jiný zdroj… nový
RedMaX 30.01.2023 10:55
RedMaX
Přesně jak píšeš, i v tom pořadí. nový
Lukas1982 30.01.2023 10:59
Lukas1982
Právě mi to přišlo nepravděpodobné, že by GPU zničila desku. Pochopil bych, kdyby byla vyzkratovaná,… nový
ObrZlobr 30.01.2023 11:57
ObrZlobr
Lepší zdroje mají pojistku. Bez měření napětí v zátěži se dá jen hádat. Já osobně bych to vyzkoušel,… nový
Lukas1982 30.01.2023 12:28
Lukas1982

Zdravím, díky za odpověď. Včera jsem přeměřil napětí jen na pinech zapojovaných do GK - tam je na výstupu každého žlutého drátu přibližně 12,7 V. Nic jiného jsem neproměřoval. Měl bych proměřit napětí na všech pinech, nebo i někde jinde? Nebo doporučujete preventivně zdroj vyměnit? Nerad kupuju něco, co není nutné a bez GK se teď rozhodně obejdu. Potřebuju PC hlavně pro připojení vzdálené plochy při home office, ale nerad bych si oddělal i novou desku.

On nemusí být problém jen s napětím ve střední hodnotě, které změří mutlimetr, ale s jeho kvalitou. Bylo by dobré změřit také zvlnění napětí (nejsnáz osciloskopem, multimetrem se to měří těžko, to zvlnění má kmitočet, na kterém se multimetry nechytaji), to je totiž veličina, která svědčí o kvalitě zdroje, jeho regulace a taky jeho zdraví. Regulátor zdroje je spočítaný např. na určité kapacity kondenzátorů, a pokud se tato kapacita zmenší (což je poslední desítky roků dost běžné), tak je regulovaná soustava najednou "divočejší" čehož výsledkem je větší zvlnění. Přitom střední hodnota napětí bude sedět, protože to je to, co ten regulátor udržuje. No a klidně takové zvlnění by mohlo něco poslat do křemíkového nebe.
Pokud je to pro home office, nebál bych se obrátit na firemního ajťáka, od toho tam jsou a nepochybně mají větší zkušenosti a možnosti. Jistě má i nějaký rezervní hw, se kterým to může vyzkoušet. Teda pokud to neni takový, jako někdo vyprávěl, že by nejradši všechno, co je starší 2 let vyházel (ale neřekne, kde vzít na nové).

Tak toto už je bohužel mimo moje možnosti i schopnosti. Já sice teď funkční PC doma potřebuju hlavně, abych se mohl pomocí něj připojit na vzdálenou plochu v práci, ale jinak je to také standardní osobní počítač. Firma poskytuje pouze PC do kanceláří, hw na home office už ale ne. Tento PC tedy nemá s firemní ICT nic společného.
Jak to tak čtu, tak přeci jen budu mít největší klid, pokud investuju ještě do nového zdroje a stávající si někam schovám pro případ nouze. Riskovat další desku se mi nechce a zdá se, že nelze jednoduše vyloučit, že viníkem je zdroj.
Všem děkuju za odpovědi a návrhy. Vše ještě vyzkouším s novým zdrojem, ale starý už raději nechám odpočívat.

zvlnění: pravdu díš, jenže to by tazatel musel mít osciloskop.
proto jsem pro odhad chtěl model (a stáří) zdroje.

zdroj dával zamlada 408w. starší gtx970 je trochu žrout, ale ani celá sestava nepřesahuje možnosti dobrého zdroje.
pučit jiný 500w model, pro jistotu oblíbený cmos reset - a jestli se něco pohne.

Právě mi to přišlo nepravděpodobné, že by GPU zničila desku. Pochopil bych, kdyby byla vyzkratovaná, ale to podle mé, bohužel velmi amatérské :-/, diagnostiky není. S tím jiným zdrojem mi pořád uniká pointa - nová deska (dokonce dvě různé) se stávajícím zdrojem normálně běží a nevěřím, že ta stará by se s jiným zdrojem rozběhla. Takže neočekávám s jiným zdrojem jiné chování. Spíš jsem se obával, jestli můj současný zdroj nemůže mít spíš nějakou vadu, že při výkyvu napětí v síti pošle do desky a GPU větší napětí a tím je spálí, to se ale asi ověřit nedá, ne? GPU jsem do nové desky už jednou zapojil (dokud jsem myslel, že KO byla jen MB), ale systém ji nedetekuje.
Myslíte, že by se GPU s jiným zdrojem mohla rozběhnout, případně, že by se stávajícím zdrojem nemusela běžet ani jiná GPU? Předpokládám, že připojovat na jiný zdroj starou MB nemá smysl, když dvě jiné na tom zdroji fungují normálně. Jinou GPU budu moct vyzkoušet až o víkendu, všichni známí v blízkém okolí mají už spíše notebooky nebo mají zapečetěný PC kvůli záruce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru