Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako rozlisit realny email a pokus o scam?

Zavolala mi na firemny mobil nejaka pani zo zahranicneho zahranicneho cisla, udajne od Dellu, ze sa mozme zaregistrovat u nich do "partnerského programu Dell Technologies". Dal som jej email, lebo sa mi to nechcelo pocuvat. Dosiel email, ja predpokladam, ze je to nejaky scam.

dellteam.com aj dellemc.com su pravdepodobne (??) domeny od Dellu, v odkaze na kliknutie je zakomponovane aj urldefense.com, co moze byt OK, ale aj nemusi. pphosted.com tiez neposobi 2x doveryhodne ak to ma ist od Dellu.

Otazka:
Vie mi niekto povedat, podla akych indicii sa v tom emaile orientovat, aby clovek dokazal rozlisit (aj pre buducnost), ci je to realny email alebo nejaky odrb? Zaujima ma cisto technicka stranka. Co presne si vsimat v tom emaile?

Předmět Autor Datum
Odkazy vedou na stránky Dellu, nevidím důvod, proč by to měl být scam.
Wikan 28.02.2023 16:53
Wikan
Na odkazy som preventivne neklikal, takze som ani nevedel, kam vedu. Je dost neprijemne, ak firma po…
palos2 28.02.2023 17:35
palos2
No tak zrovna hlavičky jsou asi to poslední, podle čeho bych se orientoval.
Wikan 28.02.2023 17:41
Wikan
Když jsou odkazy na dellemc.com a dellteam.com, tak staší jít do WHIOS databáze a podívat se, kam ve…
RedMaX 28.02.2023 22:43
RedMaX
Mas pravdu, ked som pozeral prvykrat, tak som Dell Inc. prehliadol medzi tymi opakovanymi riadkami D…
palos2 28.02.2023 23:19
palos2
Já bych začal jednoduchou úvahou - jsi vůbec na pracovní pozici v té vaší firmě, kde bys mohl tu vaš…
gilhad 28.02.2023 18:25
gilhad
To mi je celkom jasne, je to vsak mimo temu. Nechcem teraz rozoberat obsah textu, ci sa v emaile pis…
palos2 28.02.2023 22:26
palos2
není to mimo téma, i ten obsah s tím souvisí - proč mě nebo tisíci dalších posílají ten mail, - co t…
lední brtník 28.02.2023 22:52
lední brtník
Suhlas. Skor to myslim tak, ze obsah si nejak vyhodnotis na prve pozretie, ci je podozrivy alebo nie…
palos2 28.02.2023 23:29
palos2
Mate nejake Dell technologie? Bolo cislo poskytnute Dellu v ramci nejakej kontaktu uz predtym? Pytaj…
fleg 01.03.2023 11:20
fleg
Dell nemame, ale cisto teoreticky je to relevantna ponuka. Priamo Dell nema dovod mat cislo z predch…
Palos2 01.03.2023 22:23
Palos2
Nemyslim si, zeby sa Dell znizil na takyto masivny anonymny telemarketing. Skor pojde o nejaku akciu… poslední
fleg 02.03.2023 09:06
fleg

Na odkazy som preventivne neklikal, takze som ani nevedel, kam vedu. Je dost neprijemne, ak firma pouziva odlisne domeny ako dellteam.com, lebo niekto si moze zaregistrovat dellteamS.com a kto si to vsimne? Zvlast, ak som komunikaciu neinicializoval ja, tak mi je to vzdy podozrive. Doteraz som o tychto domenach nepocul, nie to este, aby som vedel, ze patria pod Dell.

Preto moja otazka bola skor vseobecneho charakteru. Uvital by som rady pozri sa v tych hlavickach tu a tu - to ti napovie, ze je to OK. Ale ak tam bude toto navyse alebo hento chybat, tak si radsej daj bacha.

Já bych začal jednoduchou úvahou - jsi vůbec na pracovní pozici v té vaší firmě, kde bys mohl tu vaší firmu k něčemu zavazovat a posílat jen tak její peníze někomu jinému?

Pokud ne, tak se tě ta jejich nabídka netýká (a jsou to naprostá lemra, že se s tím obracejí na tebe) - a nebo to je scam. Celkem víc možností asi není

* Strukturovaný způsob, jak být odměňován, a maximalizovat svou ziskovost, když se zavážete a investujete do programu.

To mi je celkom jasne, je to vsak mimo temu. Nechcem teraz rozoberat obsah textu, ci sa v emaile pise, ze som zdedil milion alebo vyhral iPhone.

Pytam sa cisto na technicku stranku veci, co si vsimat v hlavicke emailu pri posudzovani pravdepodobne realny mail vs. pravdepodobne podvrh.

Suhlas. Skor to myslim tak, ze obsah si nejak vyhodnotis na prve pozretie, ci je podozrivy alebo nie, to povazujem za taku prvu cast.

Tento konkretny email mi pripadal mimoriadne nedoveryhodne vratane nevyziadaneho volania z cudziny, aj ked sa nakoniec javi, ze je to len nadpraca Dellu.

Rad by som si nasledne moj prvotny usudok skontroloval, aj trochu detailnejsie. Ale mozno je zaver taky, ako pise Wikan vyssie, ze do hlaviciek nema velky vyznam pozerat.

Ak by vsak bolo mozne z hlaviciek emailu niektore veci zovseobecnit a povedat, co je divne a co nie, na co sa zamerat a na co nema vyznam prihliadat, mohla by to byt dobra pomoc k prvotnemu hodnoteniu.

Dell nemame, ale cisto teoreticky je to relevantna ponuka. Priamo Dell nema dovod mat cislo z predchadzajuceho kontaktu. Nejakych par kuskov sme sice dodavali, mozno sa dostali k cislu cez nasho distributora. Skor vsak tipujem, ze obvolavaju firmy podla typu zivnosti.

Registrovat sa nateraz neplanujeme, takze ani nebudem zistovat, ci v tych linkoch pytaju citlive udaje.

Ak to nie je scam ale realny Dell, tak v kazdom pripade musia mat z takejto cinnosti nejaky profit (aky?). Lebo ani ta operatorka zo zahranicia to predsa nerobi zadarmo. To som uz ale sklzol k filozofovaniu, povodne som chcel preberat technicke detaily z emailu:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru