Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Probouzení tiskárny ze Standby modu

Mám tiskárnu Epson EcoTank L4260 připojenou k PC přes USB kabel, která se po zapnutí do elektrické sítě nastaví do stavu Standby. Pokud ji chci připravit k tisku, musím ji ještě zapnout dotykovým spínačem na těle tiskárny.

Tato tiskárna má ještě další typy připojení a to Wi-Fi, Ethernet a Wi-Fi Direct. Bylo by možné ji prostřednictvím některé z těchto síťových funkcí převést z toho Standby modu do aktivního, případně neexistuje nějaké externí elektronické WOL zařízení, které by to umělo na dálku ?

Předmět Autor Datum
poslad jí před tiskem ping třeba přes lan kabel? (na routeru jí zarezervovat statickou ip podle mac)…
lední brtník 01.04.2023 01:12
lední brtník
Brtníku, díky a reakci. Musím se omluvit, já jsem se předtím asi podíval na datasheet jiné tiskárny…
NoReg 01.04.2023 11:47
NoReg
stejně tak může wifi tiskárna na routeru dostávat statickou ip, nebo wifi ovladač dovolí nastavit kr…
lední brtník 01.04.2023 17:40
lední brtník
Tak jsem tu tiskárnu nastavil jako síťovou přes wi-fi s pevně nastavenou IP adresou, na hlavním rout…
NoReg 01.04.2023 20:32
NoReg
tiskárnu neznám, ani ji nehodlám poznat. je nutné ji vypínat? ona nemá po čase vlastní uspání, při k…
lední brtník 01.04.2023 22:12
lední brtník
Dík za obsáhlou reakci, jinak ta tiskárna v USB modu nechcípá, jen se do něj nedostane po zapnutí d…
NoReg 02.04.2023 00:23
NoReg
i na telce svítí v pohotovosti ledka a neosypeš se z toho. domácí krámy mají léta nařízený příkon ve…
lední brtník 02.04.2023 01:08
lední brtník
takže jestli ti ušetřených 0.7w stojí za vstávání a běhání do vedlejší místnosti, nemusíš měnit své…
NoReg 02.04.2023 01:51
NoReg
i v odmítavé reakci tazatele, kterému nebylo vyhověno, zkouším najít buď vtip, nebo jestli aspoň poc…
lední brtník 02.04.2023 10:20
lední brtník
Přiznám se, že dost dobře nechápu, proč se do mne navážíš. Za svůj frapantně nestoudný dotaz jsem s…
NoReg 03.04.2023 00:12
NoReg
Brtník ti to svým osobitým způsobem po deseti pivech ale řekl dobře. Když tu tiskárnu vypneš vypínač…
Rce 03.04.2023 02:55
Rce
to si neco pletes, nepotrebuju zadne omluvy. dulezite je, jestli chapes co cinis: vypnes televizi a…
brum brum 03.04.2023 07:50
brum brum
ty vypneš tiskárnu a chceš aby tiskla. není lepší jít do zoo? vypnes televizi a chces prepinat kanal…
NoReg 03.04.2023 22:16
NoReg
správně píšeš: abys ten pc / telku mohl používa, musíš je nejdřív zapnout. nemůžeš přepínat kanály /…
lední brtník 03.04.2023 22:35
lední brtník
správně píšeš: abys ten pc / telku mohl používa, musíš je nejdřív zapnout. To jsem nenapsal. Právě… poslední
NoReg 03.04.2023 23:08
NoReg

Tak jsem tu tiskárnu nastavil jako síťovou přes wi-fi s pevně nastavenou IP adresou, na hlavním routeru k její MAC adrese vyhradil tuto její IP adresu a tiskárnu nastavil jako výchozí. Když je tiskárna zapnutá dotykovým stykačem, tak se na ni dopingnu.

Jakmile ji však tímto spínačem vypnu, stane se pro ping nedostupná. Stejně se chová i po vypnutí a zapnutí síťového vypínače.

Pro mne by bylo optimální nějak přemostit ten dotykový spínač. To bych ale určitě nezvládl.

Takže bych preferoval nějaké externí zařízení, Když jsem ptal na ChatGPT, tak mi doporučil tohle B01N6GD9JO, ale já se domnívám, že se jedná jen o USB přepínač, který tu funkci buzení v sobě nemá.
Dalším tipem Chatbota byla programovatelná deska B0057OC6D8, u které si nedovedu představit, jak bych ji zapojit a už vůbec ne, jak bych ji programoval.
Třetím doporučením byl nějaký SW za 159 USD (how-to-share-printer-over-rdp), ale ten jsem taky nepochopil.

tiskárnu neznám, ani ji nehodlám poznat. je nutné ji vypínat? ona nemá po čase vlastní uspání, při kterém trochu žije? ve standby musí mít spotřebu pod 0.5-1watt, podle stáří.
bohužel čekám, že wifi rozhraní je tom hůř než lan, že když se rozhodne uspat, už ho neproberu.

tyto bezmozkové usb tiskárny jsou dobré leda na ovládání nataženou rukou / plácačkou na mouchy / kladivem.
pro mě je záhadné už to, že tiskárna totálně chcípá v usb módu. nevím jestli se na tom podílí pc, který uspává příslušný root hub - ve správci zařízení setříděném podle připojení by byl správný usb rozbočovač vidět, ve vlastnostech zakázat vypínání skrz spotřeby.

možná má výrobce nějaký support. nebo novější normální ovladače.

Dík za obsáhlou reakci,

jinak ta tiskárna v USB modu nechcípá, jen se do něj nedostane po zapnutí do el. sítě. Já ji mám ve vedlejší místnosti (USB vedeno LAN kabelem), proto bych ji chtěl ovládat dálkově. Protože když ji zapnu dotykovým spínačem a něco si vytisknu, nebo naskenuji, tak ji samozřejmě zapomenu vypnout a je pak třeba měsíc zapnutá, byť v jakémsi hybridním spánku, neboť z tohoto stavu (svítí LEDka vypínače) ji normálně můžu vzbudit příkazem k tisku.

Přiznám se, že o spotřebě tiskárny toho moc nevím, pouze jsem nedávno někde četl, že by se všechny přijímače ve standby stavu měly vypínat. S tou bagatelní hodnotou, o které píšeš, bych se samozřejmě smířil, nevím ale, jaká je spotřeba tiskárny v tom mezispánku.

Asi to vyřeším tak, že samotné zapnutí do sítě budu řešit nějakým smart home bazmekem a holt ji budu chodit zapínat dotykáčem růčo.

i na telce svítí v pohotovosti ledka a neosypeš se z toho. domácí krámy mají léta nařízený příkon ve standby pod 1w.
kdybys to chtěl změřit, tak je docela problém, opravdu nízké příkony umí skutečně změřit (ne vymyslet kvantizační chybu na displeji) jen dražší měřáky energie.

takže si prostě odpusť to nesmyslné vypínání, to si nech při delším odjezdu pryč.
a za domácí úkol si najdi v ttd tiskárny, kolik s tou ledkou žere.

12 W (samostatné kopírování, vzor ISO/IEC 24712), 0,7 W (úsporný režim), 4,3 W Připraveno, 0,2 W (vypnutí), TEC 0,14 kWh/week

takže jestli ti ušetřených 0.7w stojí za vstávání a běhání do vedlejší místnosti, nemusíš měnit své zavedené návyky s vypínáním. ale pak to napiš rovnou do zadání, ať tu nevymýšlíme nesmysly.

takže jestli ti ušetřených 0.7w stojí za vstávání a běhání do vedlejší místnosti, nemusíš měnit své zavedené návyky s vypínáním. ale pak to napiš rovnou do zadání, ať tu nevymýšlíme nesmysly.

Mrzí mne, že to bereš takhle. Můj dotaz sledoval i další využití možnosti dálkově ovládat jiné přístroje ve standby režimu, např. televizor, projektor, kávovar atp., protože se v současné době zabývám problematikou Home Assistanta. Tiskárnu jsem uvedl jen pro účely demonstrace problému.

Bedlivě jsem si prostudoval pravidla Poradny, ale bohužel jsem nikde nenalezl požadavek na tazatele, aby v zadání dotazu ekonomicky kvantifikoval motivaci jeho položení. Pokud se tedy jedná o nepsané obyčejové právo na Poradě platné a já jsem jeho porušením nadmíru zatížil kapacitu případných rádců, tak se hluboce omlouvám.

Přiznám se, že dost dobře nechápu, proč se do mne navážíš.

Za svůj frapantně nestoudný dotaz jsem se již omluvil. Nevím, co bych měl pro svoje pokání učinit dalšího. Nabízí se několik cest; mohl bych si opatřit meč od Hattori Hanzo a spáchat obřadní seppuku anebo si posypat hlavu popelem, roztrhnout své roucho, odebrat se na poušť a tam žít životem osamělým. Taky bych si mohl obléci žíněnou košili kajícníka a vydat se do Canossy, anebo s Davidem Svobodou do Libavé.

Ale asi poslechnu tvé rady jako zdejšího kvalifikovaného poradce. Vypravím se do zoo, a to s odůvodněným předpokladem, že zde chovaní zástupci čeledi Ursidae se budou vyznačovat vyšší mírou empatie a sociální inteligence.

Brtník ti to svým osobitým způsobem po deseti pivech ale řekl dobře. Když tu tiskárnu vypneš vypínačem (tlačítkem), není Boha aby se to dalo zapnout dálkově, počítačem - prostě to nejde. Usne-li tiskárna (svítí jako televize ve StandBy), lze jí probrat k práci počítačem. Když vytáhneš televizi ze zdi, také se už nedá zapnout dálkovým ovladačem. Starší televize měly také vypínač, ten když se vypnul, nedalo se dálkou to zapnout.

to si neco pletes, nepotrebuju zadne omluvy.
dulezite je, jestli chapes co cinis:
vypnes televizi a chces prepinat kanaly. pude to?

me mrzi, ze tu obsesi s vypinanim jsi popsal tak pozde. a doted se citis ublizeny, prestoze delas neco, co nedava zadny smysl.

ty vypneš tiskárnu a chceš aby tiskla.
není lepší jít do zoo?
vypnes televizi a chces prepinat kanaly. pude to?

Já se naopak domnívám, že principiálně lze po i vypnutí zařízení spínačem (dotykovým, nikoli el. síťovým) toto zapnout i jiným způsobem. Počítač, který vypnu vypínačem, mohu přesto dálkově zapnout, pokud má povoleno WOL v BIOSu a na síťové kartě.

Stejně tak televizi i po vypnutí dotykáčem umím zapnout dálkově jak z PC, tak i z telefonu, takže to přepínání kanálů na ní „pude“.

Já jsem ti ve své druhé odpovědi sdělil, že jsem se v popisu své tiskárny zmýlil a tato nemá ethernetové připojení. Domnívám se, že v téhle situaci jsi mohl tedy prohlásit, že to je konečná a tiskárna jiným způsobem zapínat nepůjde, protože WOL není možno použít.

To jsi však neučinil a nechal jsi mě to zkoušet přes wifi. Teprve potom jsi dospěl k závěru, že to nepůjde. Ke mnou zveřejněným odkazům na jiné možnosti jsi se nevyjádřil.

Jak jsem dodatečně zjistil, tak existují routery (např. od TP-Linku), které mají USB port s integrovaným printserverem, a tudíž i prostá USB tiskárna se chová jako síťová. Předpokládám, že obdobně budou existovat i samostatné hardwarové printservery. Přitom však netvrdím, že musí mít v sobě zabudovanou funkci WOL, ale nelze to vyloučit (i když si spíš myslím, že ten WOL by v sobě mělo mít samotné ovládané zařízení). Jedná se o přístroje, kterým absolutně nerozumím, protože jsem je nikdy nepotřeboval. Proto ani nevím, zda je např. možné nějaké "buzení" USB portu.

Podle ChatGPT existují i jiná elektronická zařízení, kterými lze zapínat zařízení v režimu Standby. Já AI moc nedůvěřuji, navíc nejsem schopen si její tvrzení nějak ověřit, ale zase nevylučuji, že taková možnost existuje.

Tobě je však vše jasné. Já jsem podle tebe hňup, který je posedlý obsedantní myšlenkou, že chce dálkově zapínat vypnuté zařízení (ačkoliv jsem opakovaně zdůrazňoval, že vypínač není síťový). A navíc je pro tebe nezbytné své úvahy prokládat podle tvého názoru vtipnými invektivami.

Za této situace si tě dovoluji zdvořile požádat, abys s takovým přístupem mé případně další dotazy na této Poradně v plném rozsahu ignoroval. Bude to výhodné pro oba. Ty nebudeš nucen zatěžovat svoji vzácnou intelektuální kapacitu mými „nesmysly“, a já budu ušetřen tvé třeskuté vtipnosti.

(Jen tak mimochodem: ten problém u své tiskárny jsem nakonec vyřešil. Šlo to nastavit v menu tiskárny, které jsem pochopil až po jeho nastavení do angličtiny).

správně píšeš: abys ten pc / telku mohl používa, musíš je nejdřív zapnout.
nemůžeš přepínat kanály / měnit hlasitost na vypnuté tv. po zapnutí bude ve stavu jako při vypnutí, na žádný jiný povel než zap to nečeká.

pořád jsi nevysvětlil, proč tiskárnu zavile vypínáš a pak na ní chceš tisknout?
než mi došlo co děláš za vypínací nesmysl (a tiskárna ti ho názorně předvádí), zdálo se mi, že tiskárna neobvykle usíná, proto že by mohl pomoct ping.
mě to radost nedělá, protože do situace, kdy tu jsme oba za vola, jsi nás dovlekl zamlčováním "co to jsou za světýlka, která ti tak vadí, ale plénu to nehodláš sdělit".

nemám žádnou potřebu tě poučovat o funkci tvé tiskárny. manuál máš, fůru času taky.

správně píšeš: abys ten pc / telku mohl používa, musíš je nejdřív zapnout.

To jsem nenapsal. Právě naopak; já PC i televizi, ale i další zařízení (BD Player, NAS, projektor atp.) dotykovým spínačem vypnu a pak je dálkově zapnu, tedy nikoli tímto spínačem (u většiny z nich softwarově z jiného zařízení).

Kromě toho už jsem jednou psal, že moje konkrétní důvody, proč chci zapínat tiskárnu, nejsou podstatné. Uvedl jsem tiskárnu jenom jako demonstrační příklad. Prostě mne zajímá, jak lze ovládat zařízení ve Standby modu, protože jsem na ten problém narazil při nastavování HASS. Teď jsem třeba řešil, jak přes Tuyu spínat dálkově nesíťová zařízení ovládaná pouze infra dálkovým ovladačem.

Pokud je podle tvého názoru zapotřebí, aby tazatel v dotazu vždy uvedl svoji motivaci k jeho položení, tak by bylo dobré požádat, aby toto admini inkorporovali do pravidel Poradny. Nemyslím si však, že by bylo v jejich zájmu, aby došlo k zákazu řešení problémů v teoretické rovině.

Pokud tě však dotazy tohoto typu popuzují, tak na ně prostě neodpovídej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru