Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3th gen. // černá obrazovka po výměně CMOS

Zdravím,

Chtěl bych tímto poprosit o kteroukoliv radu/nápad/možné řešení.

Jedná se o notebook Lenovo ThinkPad x1 Carbon třetí generace (hw konfigurace viz. odkaz níže pod příspěvkem).
Notebook fungoval bez potíží, nedávno začal po spuštění hlásit vybitou CMOS baterii.
Baterii jsem tedy koupil (komplet včetně konektoru a pláště) a vyměnil. U této generace je to trochu obtížnější - MB je třeba úplně vyjmout neboť knoflíková baterka se nachází z druhé strany resp. mezi deskou a klávesnicí. Při té příležitosti jsem vyfoukal ventilátor a vyměnil tepl. pastu.
Vše provedeno po řádném "vybití" MB s uzemňovacím náramkem.
Bohužel po složení a připojení ke zdroji se pouze krátce rozsvítí klávesnice a roztočí větrák - dále nic, černá obrazovkách, svítí pouze power button a červená dioda nabíjení. "Spouští" se tak již po připojení zdroje. Pokud ho vypnu dlouhým stiskem PB a znovu zapnu = bez rozdílu.
Zkoušel jsem od MB vše odpojit a ponechat pouze LCD a reproduktory a samozřejmě RAM - ta je na desce připájená.
Zkusil jsem jinou CMOS baterii, v zoufalství jsem vyzkoušel spustit jej s jinou integrovanou obrazovkou (40pin), externím monitorem (přes HDMI, nikoliv přes minidisplay port), s baterií/bez baterie. Bohužel bez rozdílu.

Z dvouset pokusů mi jednou 5x zapípal a jednou naběhl na úvodní obrazovku Lenovo. Pomocí F1 jsem přešel do BIOSu. Vše se zdálo v pořádku včetně pořadí bootování. Nastavil jsem čas/datum uložil a restartoval zpět do černé obrazovky.

Jelikož se nyní spouští ihned po připojení zdroje, je zřejmé že ve výchozím nastavení biosu to tak je nastavené spolu s něčím dalším co brání spuštění (do biosu samotného).

Věděl by prosím někdo co by mohlo být příčinou? Je možné že BIOS je poškozen nebo je v defaultním nastavení nějaká specialita? Má cenu zkusit připojení k ext. monitoru přes mini DP?

Děkuji za kteroukoliv pomoc.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3rd Gen
S/N R90F51ZJ

https://pcsupport.lenovo.com/cz/cs/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-x-series-laptops/thinkpad-x1-carbon-20bs-20bt/20bs/20bs003lmd/r90f51zj?linkTrack=Homepage%3ASmart%20Avatar%3AProduct%20Promotion&source=AVATAR&subsource=Product

Předmět Autor Datum
Niektoré revízie aj ostatných thinkpadov majú hw ochranu pred neoprávneným zásahom do chasi a zakl.d…
audax mobile 10.04.2023 21:22
audax mobile
Jestli máš na mysli detekci sejmutí spodního krytu (bottom cover tamper detection), tak ta byla před… poslední
Orbitall 10.04.2023 22:30
Orbitall

Niektoré revízie aj ostatných thinkpadov majú hw ochranu pred neoprávneným zásahom do chasi a zakl.dosky-ochranu treba resetovať v nastaveniach biosu…samozrejme pokiaľ sa v danej revízii nachádza….po výmene CMOS batérie sa to nastaví všetko do default režimu ,takže sa aktivuje aj táto ochrana,pokiaľ existuje ….

Jestli máš na mysli detekci sejmutí spodního krytu (bottom cover tamper detection), tak ta byla před výměnou vypnuta a pokud vím tak ve výchozím nastavení je tomu tak také (alespoň u ThinkPadů které jsem měl). Když je detekce aktivní, uživatele po zapnutí má jen informovat, že byl kryt sejmut.

Nicméně pokud by tomu tak bylo, nechápu proč jedenkrát z těch x pokusů mi bios naskočil.

Existuje tedy nějaké řešení?
Jak resetovat čidlo šasí bez možnosti vstoupit do BIOSu?
Když jej spustím bez CMOS baterie s namontovanou vanou by tedy teoreticky mělo fungovat..... ??

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru