Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Upgrade PC - Intel 1200 vs 1700; DDR 4 vs DDR 5

Dobrý den,

chci upgradovat PC - řeším otázku, jak to udělat aby to bylo trvanlivé s možností budoucího upgradu a zároveň samozřejmě co nejlevnější (ne pouze v tuto chvíli, ale i v rámci příštích let). Upgrade nepotřebuji provést nutně teď, pokud to bude dávat smysl, tak můžu klidně rok počkat - zatím mi výkon stačí. Situace je následující:

V současnosti mám tuhle prehistorickou základovou desku (https://cz.msi.com/Motherboard/B85M-P33/Specification), na které jsem už xkrát provedl upgrade komponent. Socket 1150, DDR3, PCIE3. Je tam Intel i7 4770, 16 gb ram DDR3.

Grafiku jsem si momentálně koupil RTX3060 (takže PCIE4 nevyužito, ale podle youtube to má pramalý význam). S ní do budoucna počítám a vzhledem ní chci ostatní komponenty vybrat.

Takže co řeším - jaká je předpokládaná životnost stávajících socketů Intel 1200 vs 1700 a ram DDR4 a DDR5?

Chci hlavně bazarovky abych ušetřil, ale procesory se socketem 1700 zatím lidi neprodávají - takže bych buď musel koupit nový nebo počkat až je lidi začnou prodávat (asi není moc reálné, že se budou v blízké době prodávat, když je to furt nejnovější socket co?).

Takže pokud jsem dejme tomu sváteční hráč, nepotřebuji hrát všechny aktuálně nejnovější hry na nejvyšší detaily ve 4k, ale občas si nějakou aktuálně nově vydanou hru na střední detaily chci zahrát a chci tak činit i v dalších cca 4 letech s tím, že mi zakoupené komponenty umožní další upgrade co bych měl vybrat?

Vyplatí se v dnešní době pro mě kupovat DDR5 když stojí klidně 2x tolik co DDR4? Předpoklad je nyní koupit desku se 4 sloty ram - nyní 2x16 gb zaplnit a nechat tam místo na dalších 2x16 gb.

Vyplatí se investovat do desky, resp. procesoru se socketem 1700, nebo by mi měl podle toho co jsem psal stačit socket 1200?

Předmět Autor Datum
Jednoznačne počkaj. Píšeš v druhej vete že to nepotrebuješ nutne teraz hneď a teraz nie je dobrá dob…
KMX 21.06.2023 16:02
KMX
Díky za odpověď, zkusím tedy počkat.
ganjos 22.06.2023 10:48
ganjos
V současnosti mám tuhle prehistorickou základovou desku (https://cz.msi.com/Motherboard/B85M-P33/Spe…
MM_tank 21.06.2023 16:08
MM_tank
Díky. No jo, nevěděl jsem, že už je oznámený nástupce. Poslední info co jsem měl bylo, že tenhle so…
ganjos 22.06.2023 10:52
ganjos
Mně se zdá, že význam socketu je trochu přeceňovaný. Samozřejmě má člověk lepší pocit, když vidí, že… poslední
host 22.06.2023 11:56
host

Jednoznačne počkaj. Píšeš v druhej vete že to nepotrebuješ nutne teraz hneď a teraz nie je dobrá doba na nákup. Ja by som ti odporučil budúci rok niekedy Q2/Q3. Trhom stále rezonuje inflácia, pomýlené ceny a hodnoty a k tomu sa pridáva aj faktor nie tak dávneho príchodu next gen konzol a DDR5. Počkaj než sa to celé schladí a môžeš potom kúpiť za krásne peniaze čosi lepšie. Niekto povie že aj tak vždy prichádzajú novinky a to je samozrejme pravda, máš jasné že ďalšia generácia CPU/GPU budú lepšie ale teraz je v hre aj zopár ďalších faktorov preto za mňa určite počkať.

V současnosti mám tuhle prehistorickou základovou desku (https://cz.msi.com/Motherboard/B85M-P33/Specification), na které jsem už xkrát provedl upgrade komponent. Socket 1150, DDR3, PCIE3. Je tam Intel i7 4770, 16 gb ram DDR3.[/quote]
Nevím cos tam xkrát měnil. Podle mě procesor to žere jen řadu 4x00. Takže možná jsi tam dal tři prosesory ale stejné řady.
1700 už je defakto mrtvý, nástupce už je znám. Intel to tak má.

Vyplatí se v dnešní době pro mě kupovat DDR5 když stojí klidně 2x tolik co DDR4?

Viděl jsi nějaký ceník z poslední doby ? Šlo to všechno hrozně dolů.

Předpoklad je nyní koupit desku se 4 sloty ram - nyní 2x16 gb zaplnit a nechat tam místo na dalších 2x16 gb.

Čtyři ramky jedou vždy pomaleji než dvě takže nepřidávat potom prodat a koupit větší.

Vyplatí se investovat do desky, resp. procesoru se socketem 1700, nebo by mi měl podle toho co jsem psal stačit socket 1200?

Já bych vzal AMD.

Mně se zdá, že význam socketu je trochu přeceňovaný. Samozřejmě má člověk lepší pocit, když vidí, že je do budoucna možnost upgradu CPU, ale v té době je většinou deska už zastaralá v ostatních parametrech, takže je lepší vyměnit CPU+MB, případně CPU+MB+RAM. Taky připomínám, že nové CPU většinou vyžadují upgrade biosu, což je pro běžného uživatele noční můra.

Jinými slovy než kupovat nějakou drahou desku a myslet si, že mi vydrží 10 let, tak je lepší koupit střední třídu a až přestane stačit (výkonově nebo morálně), tak upgradovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru