Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může chladící podložka škodit?

Zdravím, možná hloupý dotaz. Pořídil jsem si k novému notebooku chladící podložku z datartu, celkem drahou. Má 6 stupňů otáčení. Nemůže se stát že když to zespoda fouká na ntb msi gf63, že to ten horký vzduch může jakoby vracet?

Předmět Autor Datum
Spodní otvory (mřížka) jsou většinou pro nasávání vzduchu a vyfukuje se přes žebra na boku, takže by…
host 13.12.2023 19:36
host
To chápu, jsem na něj opatrný. Jen mě zajímalo jestli tomu spíš neublížim. Nepřijde mi v té teplotě…
Filipeswww 13.12.2023 19:39
Filipeswww
Jak jsem psal, ublížit by to notebooku nemělo. Jakou má teda vlastně ten notebook teplotu v zátěži,…
host 13.12.2023 19:56
host
Já ji pořídil spíš preventivně. Sháním program který bi mi teploty ukázal, a hlavně bych rád zněl ho…
Filipeswww 13.12.2023 20:32
Filipeswww
Pokud ji už máš doma a není možnost ji vrátit, tak ji klidně používej. Za mě je to ale jen zdroj hlu…
Lukas1982 14.12.2023 11:00
Lukas1982
pro sledovani teplot treba: hwmonitor ty podlozky jsou jen malo ucinne, mezi extra drahou s 6 stupn…
brum brum 13.12.2023 20:32
brum brum
On tam nie je žiadny rozdiel. Či lacná, či drahá podložka - všetky svojimi ventilátormi fúkajú "chla…
yYy 14.12.2023 07:26
yYy
U mojeho notebooku to bylo tak brutální placebo, že na to skočily i teploměry a šly o pěkných pár st…
gilhad 14.12.2023 15:06
gilhad
ntb je přizvednut, tím tam vzduch proudí lépe než při 2mm nožičkách. a tak větrák tam zkouší cosi vz… poslední
lední brtník 14.12.2023 17:27
lední brtník
Tak vyloučit se to nedá, ale je to dost nepravděpodobné. Jedna věc je, že nesmí jít proti proudu vět…
ml1 14.12.2023 13:02
ml1

Spodní otvory (mřížka) jsou většinou pro nasávání vzduchu a vyfukuje se přes žebra na boku, takže by podložka neměla airflow negativně ovlivnit.

Ale já bych si takový krám (podložku) nikdy nekoupil. Notebook má být z výroby konstruovaný tak, aby se nepřehříval sám o sobě. Maximálně bych ho třeba trochu podložil, aby tam bylo víc místa pro přísun vzduchu... A samozřejmě nedávat notebook na klín, na peřinu a podobně.

Jak jsem psal, ublížit by to notebooku nemělo. Jakou má teda vlastně ten notebook teplotu v zátěži, že ses rozhodl kupovat podložku?

Pokud je ntb v prašném prostředí nebo např. v kuřáckém bytě, je potřeba čas od času udělat rozborku, opatrně vyfoukat a vyčistit žebrování. Samozřejmě ne, dokud je notebook v záruce.

Pokud ji už máš doma a není možnost ji vrátit, tak ji klidně používej. Za mě je to ale jen zdroj hluku navíc. Daleko efektivnější je manuálně vyčistit žebrování chladiče nebo radikálnější řešení je sundat chladič, pořádně lihem vyčistit styčné plochy, nanést novou kvalitní teplovodivou pastu a smontovat. Co se týká teplot, můžeš vyzkoušet program Aida 64 nebo třeba CoreTemp.

On tam nie je žiadny rozdiel. Či lacná, či drahá podložka - všetky svojimi ventilátormi fúkajú "chladný" vzduch na spodný kryt NB a len malá časť sa cez štrbiny dostane dnu. Je to len tzv. placebo na chladenie, ale prachy za to pýtajú, ako keby to bol super vynález.

U mojeho notebooku to bylo tak brutální placebo, že na to skočily i teploměry a šly o pěkných pár stupňů níž. Asi jsem měl vykoušet, jestli by je ošálilo, kdybych jen tak bzučel pusou :-D]:)

ntb je přizvednut, tím tam vzduch proudí lépe než při 2mm nožičkách. a tak větrák tam zkouší cosi vzduchu nastrkat, je třeba mu držet palce.
akorát investor se zmiňoval, že pořídil drahý odstupňovaný krám - může teddy sledovat hwmonitor a zaznamenávat, jaký mají točky větráku vliv.

Tak vyloučit se to nedá, ale je to dost nepravděpodobné. Jedna věc je, že nesmí jít proti proudu větráku z notebooku (pak by se nechladilo), a to snad nejde - dole se nasává, vyfukuje se dozadu a doleva jestli jsem našel správný obrázek. Druhá věc je, že notebookem ženete víc vzduchu a tím i víc prachu, takže je možné, že se vám dřív zanese.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru