Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem obnova bitové kopie systému - změna disku

je možné obnovit bitovou kopii systému na jiný harddisk? na zcela jiný počítač? pokud ano, musí být harddisk stejné velikosti, nebo může mít větší velikost? (bit. kopie sys. z 1tb ssd půjde vložit na 2tb ssd?)
jak je řešena licence windows? budu muset znovu aktivovat v novém pc, nebo tam bude přesunuta ze starého disku skrze onu bit. kopii systemu?

mohou nastat nějaké potíže? třeba s nastavením grafické karty či jinými ovladači v novém pc s novějšími komponenty? postačí znovu nastavit třeba skrz nvidia appku geforce experience? nebo tam bude nějaký problém?

rozpozná pc, nebo budu mít možnost zvolit na který disk chci provézt obnovu bit. kopie? pokud v pc budu mít 2 či více disků?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
microsoft používá vlastní originální způsob záloh, kterému já nerozumím a ani mi to nestojí za to se… poslední
lední brtník 07.01.2024 16:36
lední brtník

microsoft používá vlastní originální způsob záloh, kterému já nerozumím a ani mi to nestojí za to se tomu odpadu přizpůsobovat.
oni považují za nejdůležitější na disku jejich systém. uživatelská data jsou přítěž, která zálohování a obnovu prodlužuje o hodiny, v minulosti pro ně byla úplně bezcenná.
podle mě musí fungovat oboje, přitom každé může mít řádově jinou velikost (a cenu pro uživatele).
proto jsem nikdy jejich "zálohování" a bitové kopie neřešil a už na tom nebudu nic měnit, těch problémů je víc.

zatímco systém kvůli provázanosti aplikací přes binární registry je ideální mít naistalovaný na společném systémovém disku (přesněji oddílu), uživatelská data se můžou válet kdekoliv jinde na jiném oddílu a nemají/nesmí být součástí zálohy systému.
kretenismus ms na to jde přesně opačně, jak už je jejich zvykem: vede uživatele k ukládání (mega)dat do profilu, který je na systémovém disku. z toho bordelu neumí udělat průhledně zálohovatelnou a obnovitelnou zálohu - na původní nebo nový prázdný disk.

předpokládám, že to máš úplně stejně.
v tom případě je nejjednodušší nějakým příčetným klonovacím sw naklonovat starý disk na nový, totálně se vyignorovat na tupé bitové kopie.
kdyby nový (stejný/větší) disk jen nahrazoval starý ve stejném pc, takový klon podporují i leckteré free partition managery za běhu windows: minitool partition wizard, niubi partition editor, atd. (a možná i ta windowsí bitová kopie, bez záruky)

ideální postup by pak byl: mít v pc starý a nový disk, navíc ten starý s pojmenovanými oddíly ať si je poznáš.
třetí v pc bude boot médium s klonovacím programem, já bych volil některý z novějších ročníků (kvůli podpoře nvme): http://dl2.acronis.com/s/AcronisTrueImage2020.iso - iso bootuje, až jeho windowsí instalačka je placená.
jedna technická: nvme disk používá jiné ovladače než sata ahci disk.

předpokládám, že dokážeš z toho .iso nabootovat - někomu zabere ventoy, nebo použiješ jiné tobě bližší klonovadlo (opět preferuju boot verzi).
po klonování starý disk odpojíš, ať vidíš chyby po zapnutí.
samozřejmě pokud bys změnil i typ média (sata za nvme), nejspíš se to nerozběhne, záleží na předinstalovaných ovladačích ahci/nvme
pokud klonovaný disk použiješ do jiného hw s jiným chpsetem, potřebuješ mít navíc po ruce instalačky rozbalených ovladačů novějších chipsetů (já to řeším přes acronis universal restore)

jiné železo windows po rozběhu samy detekují a vyzvou k nákupu nové licence do 3-30 dní. kde si tu licenci koupíš je na tobě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru