Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký soundbar?

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Chtěl bych si pořídit soundbar k televizi. Nechci úplně systém 5.1 kvůli komplikovanému umístění zadních repráků. Vidím, že existují soundbary které dokážou suplovat zadní repro tím, že mají různě natočené repro a třeba zvuk zadních kanálů se odráží k posluchači od stropu.

Televizi mám na stěně a gauč od ní vzdálen něco pod 4m. Když sedím na gauči tak hned za jím je stěna (rovnoběžná s televizí), z pravé strany mám stěnu s francouzským oknem. Na levé straně není stěna (otevřený prostor do kuchyně).

Mám v hledáčku soundbary, u kterých píšou, že umí Dolby Atmos.

Ale nebude problém, že z levé strany mám otevřený prostor? Pokud to teda kvůli Dolby Atmos vysílá zvuk k odrazu i do stran?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Aký máš na to rozpočet? Primárne to chceš na filmy alebo používaš TV prevažne na prehrávanie hudby?…
KMX 17.01.2024 12:55
KMX
Říkal jsem si že bych pořídil něco do 6 tis. Primárně na sledování filmů, ale na hudbu budu využívat…
tomaa 17.01.2024 13:05
tomaa
Na filmy sa najviac hodí 5.1 systém ale vzhľadom na rozpočet 6k kč to nebude rozumné ak vôbec realiz…
KMX 17.01.2024 14:42
KMX
Moc díky za tipy, mrknu na ty Edifiery. Problém je, že na stolku pod TV nemám moc místa, cca 17cm na…
tomaa 18.01.2024 09:03
tomaa
Rád som pomohol. Daj pozor na značenie, Edifier má pod identickým číslom modelu zopár podmodelov kto…
KMX 18.01.2024 13:35
KMX
Už se rozhoduju jen mezi Edifier R1380DB a S1000MKII. Mají trochu rozdílné parametry frekvencí nebo…
tomaa 23.01.2024 09:53
tomaa
Připadají mi trochu hezčí :-)
dsa 23.01.2024 10:40
dsa
Asi před rokem jsem taky vybíral repro a mým favoritem byly právě Edifier R1380DB. Nakonec jsem na i…
host 23.01.2024 11:21
host
Pokud Vám jde o prostorový zvuk při sledování filmů, tak to nevytvoří žádný samotný soundbar, ale po…
Nero22 23.01.2024 10:23
Nero22
Soundbar je taka nahrada povodneho koncpetu receiver + kvalitne repro. Nemozem si pomoct, ale ani po… poslední
fleg 23.01.2024 12:29
fleg

Aký máš na to rozpočet? Primárne to chceš na filmy alebo používaš TV prevažne na prehrávanie hudby? Je pre teba soundbar jedinou voľbou alebo si chceš kúpiť niečo normálne? Počul som zvuk aj spomedzi drahších soudbarov a ono to nemá veľa dôvodov pre nákup. Soudbar je skvelá vec v ohľade ako je to dizajnovo elegantné riešenie, krásne schováš pod TV, len to nenápadne leží pod TV tak a tu výhody končia. Akékoľvek iné normálne riešené audio ponúkne lepší zvuk či už priestor, rozsah, detail, taktiež oveľa lepší pomer cena/zvuk a v závislosti od konfigurácie aj rôzne možnosti nastavenia.

Dolby Atmos - https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Atmos
SoundBar - https://en.wikipedia.org/wiki/Soundbar
Nie nefunguje to :-D

Na filmy sa najviac hodí 5.1 systém ale vzhľadom na rozpočet 6k kč to nebude rozumné ak vôbec realizovateľné. Z toho ako som pochopil priestor tvojej obývačky tak by to šlo krásne spraviť AVR+L+R+C+LFE+Ls+Rs čiže kompletka na filmové audio, priestorovo tam nevidím problém ale šlo by to ďaleko cez rozpočet. Ak nie si TOP náročný na tieto veci tak neber to ako veľkú prehru. Neprídeš až tak o veľa zábavy ak si zvolíš klasické stereo. Budeš mať za prijateľnú cenu jednoducho riešené ozvučenie k filmom a ak zoberiem priemer čo majú ľudia väčšinou doma tak máš luxusný nadpriemer pretože väčšina ľudí nerieši vôbec alebo si kúpia zle ten sudbar. V danej cene prichádza do úvahy teda aktívne stereo regálové repro ideálne od Edifier ktorý v danej kategórii cenovky kraľuje. Umiestniť ich môžeš na stojany alebo držiaky do steny, prípadne na TV stolík ak ho máš pod TV. Nie je dobré toto podceňovať ani v low-ende. Ideálne ich dať aspoň 10cm od steny obzvlášť ak je bassreflex dozadu a do odporúčanej výšky aby si mal zhruba v úrovni uší.

Môžem ti odporučiť ak chceš čím lacnejšie a zároveň rozmerovo malé Edifier R1380DB. Nedávno som ich pre niekoho kupoval a za dané peniaze je to fajn zvuk. Toto je ale z môjho pohľadu najnižšia cenová trieda, nižšie by som vôbec nešiel. Máš rozpočet trocha vyššie čiže môžeš pozrieť aj na S1000MKII. Tie som nepočul ale počul som vyšší model S3000PRO a hoc to bude horšie v pomere k cene tak S1000MKII stále super zvuk. Sú väčšie ako predošlé ktoré spomínam čiže určite lepšie podanie basov a celkovo budú hrať lepšie. Ak značku Edifier nepoznáš tak sa nemusíš vôbec obávať. Je to dlhoročne známa značka ktorá v tomto low-ende nemá veľa relevantnej konkurencie. V základe dostaneš trocha viac zafarbený zvuk(V-shaped) ale nastavíš si to potenciometrami pre bass/treble.

Moc díky za tipy, mrknu na ty Edifiery. Problém je, že na stolku pod TV nemám moc místa, cca 17cm na každou stranu TV. Pod TV nevejdou. Ten soundbar by tam vešel krásně...ale pokud to obyčejné stereo bude hrát líp, půjdu do něj.

Rád som pomohol. Daj pozor na značenie, Edifier má pod identickým číslom modelu zopár podmodelov ktoré sa odlišujú výbavou a rozhoduje rozdiel napríklad v pridanom písmene. Edifier R1380DB(podľa mňa najlepší variant do 200€) majú na šírku max 15cm čiže ak máš 17cm po stranách tak to bude stačiť. Konkrétne tento model som kupoval pre niekoho za cca 120€. Môžeš skúsiť objednať a začneš takto lacnejším variantom, ak nebudeš spokojný tak môžeš ísť o level vyššie na S1000MKII. Edifier R1380DB na svoju cenu a rozmery vedia dosť prekvapiť. S1000MKII už budú väčšie čiže po stranách na TV stolík to nedáš takže jedine stojany alebo držiak do steny. Ak to potom budeš skúšať tak odporúčam testovať poctivým káblom RCA/OPT. BT prepojenie má značný pokles kvality zvuku.

Ohľadne držiakov do steny dosť známe sú tieto a relatívne aj lacné:
https://www.aqcz.sk/aq-vision-br03as-p24855/
https://www.stell.sk/nastenne-drziaky-na-reproduktory/sho-1

Stojany sú drahšie. Ja mám napríklad tieto: https://edifier-online.com/us/en/accessories/s3000-pro-bookshelf-speaker-stands a to máš v tejto kategórii aj stojany aj za stovky eur. Dobrý stojan pre repro je dosť podstatná vec. Ide o stabilitu, musia byť dostatočne masívne/ťažké, dokonca tieto moje majú aj možnosť vysypať vnútro pieskom. To je už ale všetko predimenzované na tvoje využitie by boli super tie na stenu kde dosiahneš dobrú cenu, ideálnu výšku a polohu pre dobrú akustiku.

Ak by si chcel predsa len stojany tak robia sa originál aj pre S1000MKII:
https://www.edifier.online/products/edifier-ss02-pair-of-speaker-stands-only-for-s1000db-s1000mkii-s2000pro

Pokud Vám jde o prostorový zvuk při sledování filmů, tak to nevytvoří žádný samotný soundbar, ale potřebujete soundbar se zadními repráky. Ty jsou buď v základu nebo se k některým soundbarům dají dokoupit. Ty zadní se připojí k soundbaru přes Bluetooth a samozřejmě do el. zásuvky. Pozor prostorový zvuk mají filmy (většina) na Netflixu, HBO Max, ale klasické televizní vysílání je pouze stereo. Jen Skyling z družice vysílá vše od ČT v Dolby Digital a některé pořady Primy a Novy taky. ČT je údajně v DD údajně i z pozemního vysílání, ale to nemám. Ve všech případech je TV vysílání v DD jen slaboučký náznak prostorového zvuku, opravdový zážítek je na Netflixu a HBO Max. Bacha, třeba Voyo je pouze stereo, Canal+ taky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru