Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hloupý dotaz ohledně pingu

Zdravím. Měl bych asi dost hloupý dotaz, ale stejně se zeptám, tak mě prosím neukamenujte.

Věc se má tak. Hraju online hry s určitým pingem, příkladem budiž lolko. Samozřejmě hraju přes kabel.
Běžně mám 18ms ping. Když ale na notebooku vedle pustím twitch stream, tak mi ping ve hře vzroste na cca 24ms. Vím, je to "jen" 6ms, ale jde mi hlavně o princip, proč se to děje. Chápu, že ten puštěný stream stojí nějaký bandwidth, ale mám 1000/60 a ten stream si podle statistik nebere ani setinu z toho, přesto mi vzroste ping o třetinu? Chápal bych, kdybych třeba stahoval a tu linku "zahltil", ale takhle? Proč to takhle moc afektuje ping? Zkoušel jsem nastavit QoS, aby můj PC na kabelu měl vysokou prioritu, ale "problému" s pingem to vůbec nepomohlo a jen mi to snížilo celkovou rychlost (což bych i chápal, protože hádám, že to funguje jak určité omezení, aby byla rezerva pro zbylé zařízení).

Omlouvám se za ten delší text, ale pokud by někdo věděl, jak to případně řešit, budu vám vděčný.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Ping je odezva, ne rychlost připojení. Každé zařízení v síti komunikuje s jiným, odesílá a příjímá p…
Lukas1982 30.01.2024 15:18
Lukas1982
Prestav si že máš holuba... holubovi priviažeš USB kľúč okolo krku. Potom si prestav že máš sokola,…
Ale 30.01.2024 15:32
Ale
Děkuji za vysvětlení :). Chápu, že ping a rychlost jsou od sebe oddělené a i vyššími rychlostmi mohu…
Moziet 30.01.2024 15:41
Moziet
Tak ještě doplním. Před malou chvíli jsem testoval a je to zvláštní, ale jediné, co ten nárůst pingu…
Moziet 30.01.2024 15:35
Moziet
aj tak to zbytocne riesis pretoze s tym aj tak nic nespravis. poslední
jjj 30.01.2024 16:08
jjj

Prestav si že máš holuba... holubovi priviažeš USB kľúč okolo krku. Potom si prestav že máš sokola, ktorý letí dva krát rýchlejšie, tomu ale okolo krku pripevníš len skrútený list papiera. Na ten papier sa zmestí len 600 slov. Na USB kľúč trebárs aj tisíc kníh každá o 500 strán.

Sokol doletí do cieľa za pol hodinu (ping), ale prinesie len 600 slov (bajtov), zatiaľ čo holub príde za hodinu (ping) ale prinesie 500 tisíc strán textu, alebo 300000000 slov (bajtov).

Vidíš ten rozdiel? To že máš rýchlejšiu rýchlosť, nemusí znamenať že ping bude nižší.

V tomto prípade dokonca môžeš počítať s tým že holub letí z bodu A do bodu B, potom C, potom D, a potom až do cieľa. Zatiaľ čo sokol ide priamu trasu. Ak holub má zástavky, všade sa "zdrží".

Děkuji za vysvětlení :). Chápu, že ping a rychlost jsou od sebe oddělené a i vyššími rychlostmi mohu mít vysoký ping. Nicméně o to mi až tak nešlo. Šlo tam spíš o to, jak může sledování twitch streamu na ntb afektovat ping ve hře. Dole jsem připsal ještě další část informací a je mi prostě zvláštní, že čistě jen sledování twitche na notebooku vyvolá nárůst pingu ve hře.

Tak ještě doplním. Před malou chvíli jsem testoval a je to zvláštní, ale jediné, co ten nárůst pingu způsobí, je twitch stream na notebooku. Pokud na tom notebooku sleduju youtube, tak se ping ani nehne. Pokud sleduju twitch na tom pc, kde hraju, tak se ping ani nehne. Když sleduju twitch na mobilu, tak se ping nehne. Takže skutečně jediné, kdy ten ping naroste je, když na notebooku sleduju twitch stream. Nechápu. Nicméně po tomto zjištění asi nebudu nějak extra řešit a prostě ten twitch na notebooku sledovat nebudu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru