Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velké otáčky CPU ventilátoru

Dnes jsem vyfoukával počítač od prachu, a rovnou jsem se podíval na termální pastu, kterou budu měnit jelikož už tam je dlouho, klasicky jsem vypojil jen CPU ventilátor od základní desky, vyšrouboval šroubky, podíval jsem se na termální pastu, zašrouboval a zapojil zpět do základní desky, po zapnutí počítače mi však CPU ventilátor jede podle CPU zatížení (Ověřil jsem dle správce úloh) a ne podle teploty (Ostatní ventilátory jdou v pořádku), takže pokud například zapnu GTA a mám 80-90% zatížení na CPU a teplotu pouze kolem 50C tak ten ventilátor dělá zvuky jak při startu stíhačky, ikdyž je malá teplota. Dělá to ihned jak vystoupá vytížení procesoru, tudíž hned jakmile se spustí hra. Nikde na internetu jsem nebyl schopný najít nějaký tutorial na tohle ani dohledat to na nějakém foru.

Zkoušel jsem již stáhnou softwere - MSI Afterburner a nastavit tak manuálně vytížení ventilátoru dle teploty, to však nepomohlo
Koukal jsem se do BIOSU, zda-li tam je také nějaká křivka nastavení vytížení ventilátoru a nic jsem nenašel
Zkoušel jsem také restartovat počítač a vypojit a znovu zapojit ventilátor

Nic z výše uvedených nepomohlo, jelikož se v BIOSU moc nevyznám tak jsem na to koukal poměrně z "lehka" a na nic jsem neklikal co se týče nějakých zaškrtávacích políček.

BIOS už je starší, pokud by byla potřeba jsem schopný dodat nějaké informace, předem děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Jenže když ten chladič sundáš, tak je potřeba vyměnit i pastu a ne ho nacpat na tu starou... Předtím…
Lukas1982 07.02.2024 18:54
Lukas1982
Už mám novou pastu objednanou na alza, taky mě to před pár minutama napadlo, že po sundání toho chla…
dockyCZE 07.02.2024 19:18
dockyCZE
Nemáš zač. Teorii máš správnou, teď to jen uvést do praxe :-) Na to očištění styčných ploch a pevné… poslední
Lukas1982 07.02.2024 20:23
Lukas1982

Jenže když ten chladič sundáš, tak je potřeba vyměnit i pastu a ne ho nacpat na tu starou... Předtím samozřejmě musíš důkladně očistit plochy jak chladiče, tak i procesoru. Takže za mě si kup technický líh a pořádně očisti styčné plochy a nanes novou pastu. Samozřejmě jí tam nesmíš dát moc, ale ani málo. Důležitý je pevný přítlak chladiče.

Už mám novou pastu objednanou na alza, taky mě to před pár minutama napadlo, že po sundání toho chladiče se porušil povlak té pasty a tak přestala fungovat, stáhl jsem další aplikaci, která již měřila teplotu i samotného procesoru a rychle se zahříval. Díky moc už jen za utvrzené mé teorie :D

Nemáš zač. Teorii máš správnou, teď to jen uvést do praxe :-) Na to očištění styčných ploch a pevné uchycení chladiče si dávej pozor, vážně na tom záleží (co se týče teplot a ve výsledku i hluku). Hodně štěstí, pak dej vědět. To ale zvládneš. Buď rád, že Ti neradím lapování nebo delid :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru