Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opětovná inicializace tabulky oddílů na SD kartě

Našel jsem postarší 8GB microSD kartu Kingston, funkční, avšak data šla přečíst už jen stěží (tzn. velice pomalu).
Tak jsem dostal "chytrý" nápad ji celou přemazat jedničkami (FF) a zkusit pro ni najít nové využití.
Když toto udělám s běžným diskem, tak ho normálně můžu zase inicializovat. Ale u dotyčné SD karty se mi to jaksi nedaří.
Diskpart kartu VŮBEC nevidí (list disk vyhodí "No Media"), tudíž s diskem nejdou dělat ani žádné operace.

Zkoušel jsem jiný adaptér microSD->SD, různá zařízení, ale buď se tváří, jako že žádná není (Windows, Android), anebo s ní odmítnou komunikovat, neboť "není podporována" (tiskárna, foťák Sony).

Nyní, prosím, zapomeňme, že se jedná o starou kartu, kterou mohu vyhodit a koupit novou. Řekněme, že bych to samé provedl s úplně novou kartou.
Jak to opravit (pokud to vůbec jde)?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
takto se obvykle chovají čínské fake karty, které se s díky vrací zpět prodejci. samozřejmě jsem čet…
lední brtník 17.03.2024 03:30
lední brtník
JIstě je to spíš jen takové hraní. 8 GB SD stojí dneska pár korun (většinou pod stovku), takže ekono…
mll 18.03.2024 14:32
mll
Live Linux, program GParted. Jestli si s tím neporadí ani on, kartu zahodit za doprovodu sprostých n…
Rce 17.03.2024 22:33
Rce
Windows XP (nebo možná 2000 a 9x) dovolí udělat nové partition nebo zformátovat. Nebo linux. Ale omy…
mll 18.03.2024 14:27
mll
Tak asi konečná. Kartu jsem zasunul do notebooku s Linux distribucí založenou na Debianu. Zkoušel js…
sd 18.03.2024 21:31
sd
To je naprd. Mountovat vadnou kartu nejde. Ale jde programem GParted (bez mountování, on si najde vš… poslední
Rce 18.03.2024 23:25
Rce

takto se obvykle chovají čínské fake karty, které se s díky vrací zpět prodejci.
samozřejmě jsem četl dotaz, jen tím upozorňuju, že řešit to je vždy ztráta času.

pro ty co si nedají pokoj: nějaký live linux / boot partition manager, smazat původní oddíl, případný gpt typ změnit na mbr, zformátovat znovu.
a pak stejně vyhodit jako nespolehlivý krám.

JIstě je to spíš jen takové hraní. 8 GB SD stojí dneska pár korun (většinou pod stovku), takže ekonomický smysl to opravdu nemá. Ale zase je zbytečné vyhazovat paměťovku, pokud funguje.
Ještě je tu taková možnost zkusit to třeba s arduinem, jestli když tam člověk něco zapíše (bez ohledu na souborový systém prostě do sektoru nějakého čísla něco zapsat a po odpojení a znovupřipojení přečíst), jestli se to zase dá vyčíst. Předtím vyčíst informace o médiu, jestli tam není nastavený nějaký chybový příznak. Ale je to spíš pokud by si chtěl někdo hrát, jinak mrštit do koše (elektroodpadu) a koupit novou.

Windows XP (nebo možná 2000 a 9x) dovolí udělat nové partition nebo zformátovat.
Nebo linux. Ale omylem přepsanou flešku mi tehdy zformátoval právě až windows XP (sedmičky, Visty, linuxy se s ní odmítli bavit a takhle vyprávím kolegovi v práci, jak jsem si bricknul flešku (a ukazuju mu, jak nejde zformátovat a ono se normálně zformátuje; no XP jsem předtím nezkoušel) tím, že jsem chtěl udělat disk pro rpi a cílová SD nebyla sda, ale sdb a sda byla fleška, kterou jsem tím přepsal, ale zároveň na ní byl kopírovaný soubor, takže hned přestal existovat a kopírování skončilo chybou a fleška byla nefunkční a nikde mi nešla zformátovat, což u 256 gigové flešky za 3 tisíce docela naštve).
Je ale možný, že ta SD je prostě v háji. V linuxu když ji zasunete, podívejte se, co říká dmesg, z toho se je občas možné dovtípit se nějaké příčiny.

Tak asi konečná. Kartu jsem zasunul do notebooku s Linux distribucí založenou na Debianu. Zkoušel jsem vysledovat v dmesg, co se děje během fyzického připojení/odpojení karty a jediná podezřelá hláška je

[sdb] Read Capacity(10) failed: Result: hostbyte=DID_NO_CONNECT driverbyte=DRIVER_OK

Zkoušel jsem umount, fdisk,... na /dev/sdb, ale vše selže s hláškou "no media". GParted vidí (po připojení karty) čtečku karet, ale v grafu tabulky oddílů je jen text "no media". Všechny volby/operace/položky menu zašedlé.
Není ani vidět celková velikost média.

Teď už by mě akorát zajímalo, zda někdo někdy zkoušel přemazat všechny sektory SD karty. Jestli to náhodou není nějaký až moc jednoduchý způsob jak proměnit paměťovou kartu v cihlu.
Příště už dělám jen a pouze formát existujícího oddílu...
Přitom karta byla pravá nefalšovaná Kingston z Mironetu. Jen časem "vyhnilá data" (což dnes pozorujeme vcelku běžně, i u lepších SSD, pokud jen tak někde dlouho leží bez napájení).

O cenu ani tak nejde, spíš, že microSDHC karty pomalu mizí z trhu, 8GB je už nových minimum a cenově se dneska spíš vyplatí i 32 GB, ale i ty časem mohou být vytlačené.
Ale třeba to nebude až takový problém, co jsem tak zjistil, podpora SDXC u zařízení je mnohem širší, než se obecně ví, minimálně u mobilů (foťáky, atp. jsou opravdu víc problematické).
Se 64GB microSDXC nemám nejmenší problém ani u starých mobilů z let 2009+ s Windows Mobile 6.5 (SE X2), Android 4.x (SE sola), Symbian S60 (Nokia C5-00 "made in Hungary"), Symbian Belle nebo OS BlackBerry 10 (Leap "made in Mexico"). Jediná nepodpora tak tkví v tom, že dotyčné staré OS nepodporují souborový systém exFAT, kterým jsou SDXC karty z výroby naformátované. Dokud tedy nezačnou být i cca 2TB karty "malé", FAT32 to jistí. :-)
Ale to už je trochu OT a spíš pro zajímavost.

To je naprd. Mountovat vadnou kartu nejde. Ale jde programem GParted (bez mountování, on si najde všechno) zkusit přeformátovat. Též je dobrý program testdisk, ten dovede vydlabat soubory i z velmi zničeného souborového systému. Aspoň tím je možno zachránit soubory před vyhozením média.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru