Předmět Autor Datum
Tak o to se snaží snad všechny podobné programy. Že je to někdy už nemožné je ovšem věc jiná.
Wikan 17.04.2024 13:22
Wikan
Pokud to vůbec je možné obnovit, tak to jméno spíš jen placené a ani ty ne vždy správně. Pohledej, z…
dsa 17.04.2024 13:31
dsa
Recuva, Photorec, Testdisk. Hlavně na ten disk nic nezapisuj.
Lukas1982 17.04.2024 13:40
Lukas1982
Může na něj fixou zapsat "Příště budu zálohovat!".
host 17.04.2024 16:40
host
na zformatovany disk se mi vickrat osvedcil testdisk. ma ale atypicke ovladani, laikum doporucuju da…
brum brum 17.04.2024 17:04
brum brum
Jo stal se mi větší průšvih. Chtěl jsem udělat bootovací kartu pro raspberry, na flešce jsem měl obr… poslední
ml1 19.04.2024 13:13
ml1

Pokud to vůbec je možné obnovit, tak to jméno spíš jen placené a ani ty ne vždy správně. Pohledej, zas tolik jich není. Pokud soubor vůbec půjde obnovit, bude v něm EXIF i s datem pořízení. Po "jenom" zformátování (bez dalšího zápisu) to jde obnovit dobře i free programy včetně jména.

na zformatovany disk se mi vickrat osvedcil testdisk.
ma ale atypicke ovladani, laikum doporucuju dat to nekomu, kdo uz to delal.

jeden tip: lidi si nepojmenovaji disky, spolehaji na to, ze poznaji 1-2 pismena. pridaji tam dalsi disk, nabootuji z neceho jineho - a razem dopadnou jako ty.
priste vsechny disky pojmenovat.

Jo stal se mi větší průšvih. Chtěl jsem udělat bootovací kartu pro raspberry, na flešce jsem měl obraz a stačilo ho na ni zkopírovat. V linuxu hračka stačí dát sudo cp obraz.img /dev/sdb dělal jsem to vícekrát předtím. No ale tentokrát sdb byla ta fleška (karta byla sda protože jsem ji připojil dřív) a hned na začátku velkej error a teprve jsem si uvědomil, co se stalo, fleška přestala existovat, protože byla přespaná začátkem souboru. A zrovna moje nejlepší fleška rychlá 256 giga za 3 tisíce. A ani linux ani windows (Vista, 7) ji nechtěl naformátovat (o data nešlo, žádná tam nebyla, respektive už byla přenesená do PC). Až asi po měsíci vyprávim kolegovi v práci, jakou blbost jsem udělal a sedíme u počítače s XP, tak mu to ukazuju jak to nejde a normálně fleška se naformátuje a od té doby funguje dodnes. Ale to jsme dost odbočili.

Já na obnovu dat používám GDB (Get Data Back) ten je placený (trvalá licence s doživotní aktualizací stojí cca €69), na zformátovaný disk jsem ho nezkoušel, ale jako jeden ze scénářů obnovy má právě i zformátovaný disk. Jinak Testdisk je taky dobrý, ale dá se v něm dost pohnojit (zapisuje na původní disk je potřeba dát si pozor). Já postupuju paranoidnějc a nejdřív udělám zálohu stavu před obnovou (image celého disku), aby bylo se k čemu vrátit. Obnovovací programy většinou dokážou pracovat i na tom souboru bitové kopie (image), testdisk zrovna teda ne, ale neni tak složité připojit img jako disk (ve windows jsou na to nějaké free utility) a s tím už testdisk umí. Práce s image na disku bývá rychlejší než s fleškou nebo paměťovkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru