Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Upgrade PC - stačí deska na nové komponenty?

Zdravím, udělal jsem upgrade procesoru z Ryzen 3700 na typ 5950 a grafické karty z Radeon 5600 na typ 7900XT. Stále je osazena původní základní deska typ MSI X570-A PRO a můj dotaz zní, jestli mi výkon komponent tato deska nebrzdí, nebo spíše jak moc. Uvědomuji si, že desku jsem si původně vybíral ke komponentům ze střední třídy s rozumným poměrem cena/výkon/spotřeba a nový CPU i GPU jsou naopak kousky z vyšší třídy. Především panikařím, protože desky s AM4 pomalu ale jistě mizí z nabídky e-shopů, zůstávají jen vyhlášené ASRock (Proč asi). Zaujal mne typ MSI MPG X570S EDGE MAX WIFI, který ještě na Mironetu mají skladem. Má tento upgrade smysl? Případně jaká deska by vytáhla z těchto komponent maximum a nestála ideálně tolik co procesor sám? Díky všem za podnětné rady.

Předmět Autor Datum
Deska je rozumná, neměnil bych ji - není žádný důvod. Protože jsem Nvidiot, "grafiku" bych vyměnil… nový
lucifer 09.05.2024 11:57
lucifer
Vše se mi zdá, že jede docela dobře, původně jsem desku vybíral, aby snesla i nějaký budoucí upgrade… nový
Gammorin 09.05.2024 12:11
Gammorin
doska nic nebrzdi nový
jjj 09.05.2024 14:18
jjj
Jediný rozdíl je v tom, že ta novější deska má novější verzi čipsetu nevyžadující aktivní chlazení a… poslední
touchwood 09.05.2024 17:45
touchwood

Vše se mi zdá, že jede docela dobře, původně jsem desku vybíral, aby snesla i nějaký budoucí upgrade, ale netušil jsem, že v budoucnu si do toho budu moct dovolit strčit trochu víc penězů :-) četl jsem po fórech, že tahle deska, především, když se do ní nacpe nejvýkonnější CPU který do této patice existuje, tak může docházet a prý dochází k tvz. "Throtlování" vyloženě kombinace této desky a CPU, tak jsem nejistý.

Jediný rozdíl je v tom, že ta novější deska má novější verzi čipsetu nevyžadující aktivní chlazení a k tomu wifi čip. Reálně nedává smysl dělat upgrade. Sám mám MSI X570 MPG Gaming plus a naprostá spokojenost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru