Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opatovné spomaľovanie systému.

ty konfigurace byly různé, některé z řady s grafikou 1050 měly jako systémový disk skutečně jen tragický mechanický hdd (https://www.digifit.cz/lenovo-legion-y530-15ich-3/). w10 jsou s tím jen těžko použitelné, jak tu zmińuje víc lidí. takže pořídit normální nvme a nejlépe načisto nainstalovat w11, při vytaženém starém disku.

v dotazu je uvedena stará grafika a zároveň windows11, což znamená samodomácí přeinstalaci.

prvním krokem po instalaci je zákaz automatické aktualizace ovladačů. ta na jednu stranu sice zachraňuje zadek 90% uživatelů, kteří neumí instalovat ovladače,
na druhou stranu hrozí, že se původně funkční systém dohrabe k nestabilní verzi driveru.
druhá připomínka: uživatelé sice ví, jakou grafikou se může chlubit ten jejich krám, ale ignorují základní ovladače dalšího hw - 25 let je pro ně chipset driver sprosté slovo.

mnohý uživatel nevěří zbytečnému antiviru ve windows a už tak pomalému disku podrazí nohy příšernou vlastní brzdou (avast/avg). jestli tam máš takové svinstvo, zbav se ho.

u mechanických disků bývá obrovské zpoždění i vinou vadného disku, jeho stav jde nejlépe zhodnotit ze "smart", třeba přes crystaldiskinfo. už nízké hodnoty c5,c6 znamenají disk na vyhození.

pro zvědavé, kteří chtějí mít přehled o systému, co všechno se jim spouští a třeba brzdí: ms autoruns -> záložky: logon (po spuštění), services (služby cizích výrobců), scheduled tasks (naplánované úlohy).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny