Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fotky a porušení autorského práva - jak byste řešili vy?

Zdravím,

chtěla bych vás poprosit o radu, názor, komentář... cokoliv, k jednomu konkrétnímu případu.
Fotím a svoje fotky jsem jeden čas dávala na vlastní webové stránky. Na fotkách byl copyright, na stránkách výslovně uvedeno, že si nepřejeme jejich uveřejňování jinde bez předchozího povolení z naší strany. A na každé stránce ještě copyright, rok a all rights reserved.

Teď jsem deset svých fotek (tedy žádná náhoda) objevila na stránkách jedné firmy, velice známé v oboru. Nikdo se mě na svolení neptal a copyright ze všech fotek byl důsledně ořezaný. Nemusím snad dodávat, že jméno autora naprosto nikde.

Na dokreslení situace už dodám jen to, že tato firma má ve své fotogalerii i spoustu fotek jiných autorů - ale u žádného z nich se nikdo nenamáhal copyrighty odříznout...

Jsem zvyklá, že se moje fotky tu a tam objeví na stránkách náctiletých slečen, které mají víc nadšení než zodpovědnosti... Nemám potřebu řešit každou pitomost. (asi bych měla dodat, že je mi 23, takže tyhle slečny ještě docela dobře chápu :-)) Ale jasný úmysl a zlá vůle tohoto jednání... ze strany velké firmy... To je prostě trochu moc.

Jinými slovy, na jednu stranu bych to nějak ráda vyřešila - a přiznám se, že pouhé "koukejte to stáhnout a já budu dělat jako že nic" se mi v tomhle případě už moc nezamlouvá. Na druhou stranu, podnikat nějaké silové akce á la trestní oznámení... Hodně váhám, co má cenu a co ne. Jak byste postupovali vy?

Děkuji za všechny odpovědi!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mě se třeba stává, že si někdo stáhne mou povídku, co mám na Srandovníku a pošle ji jako svou na něj…
Kráťa 18.11.2008 14:25
Kráťa
Však vzpomeň, jak mě ukradli obrázek :-D. Pro nepamětníky: Použili odkaz který vedl na můj obrázek…
Rce 18.11.2008 14:37
Rce
:-D:-D Tak tohle je vážně dobrý. poslední
strejdabrabenec 18.11.2008 14:49
strejdabrabenec

Mě se třeba stává, že si někdo stáhne mou povídku, co mám na Srandovníku a pošle ji jako svou na nějaký web. Jak má majitel toho webu tušit, že to není práce odesilatele? Když na to narazím (například zde 063.php napíšu jim, že mám radost, že se jim má práce líbí a dali si ji na web a že by se mi ještě víc líbilo, kdyby u toho byl uveden autor, případně link na originál kazisuk.html
Tohle je ale zcela jiný případ a udělal bych asi to, co píše nahoře Jan Fiala. Předtím bych jim však úplně normálně a slušně napsal, protože to té firmě také mohl dát někdo "třetí" už upravené (a skásnout honorář).

Však vzpomeň, jak mě ukradli obrázek :-D.

Pro nepamětníky: Použili odkaz který vedl na můj obrázek na můj server. Když jsem na to přišel, obrázek jsem nahradil velice neslušnou ruční kresbou, co se obvykle maluje na vrata a zdi. Dlouho, předlouho to na jejich stránkách vybaflo na zákazníky, než na to přišli. Královsky jsem se bavil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru