mrchosoft se prostě rozhodl, že si na tvé ploše bude něco označovat po svém.
google ay: Vypnutí zálohování plochy. Klikněte na ikonu modrého nebo bílého mráčku OneDrive na hlavním panelu vpravo dole. Přejděte do nabídky Nastavení (ikona ozubeného kola) a na kartě Synchronizace a zálohování klikněte na Spravovat zálohování. Vypněte přepínač u položky Plocha.
https://www.youtube.com/watch?v=kSX2c06SJ58
za správnost neručím - nepoužívám cloudový účet, takže žádné takové zlo na ploše nemám.