Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Acer Aspire 3000-nefunkční klávesnice, kuriózní závada

Klavesnicovy kontroller je v notebookoch v EC = embedded controller (to je uController ktory bezi samostatne a SW v PC (BIOS) s nim komunikuje cez LPC bus (to je taky pozostatok ISA), s baterkou a nabijacim kontrollerom komunikuje EC cez I2C a dalsie informacie (S3, S4, S5 atd) ma aj cez I/O piny).

Kedze jeden uController robi klavesnicu aj baterku, tak problem jeho firmware (napr. zacyklenie, ak to programoval debil - co je bezna prax), alebo chyba v ACPI t.j. v BIOSe samozrejme moze znefunkcnit klavesnicu v zavislosti na baterke, a naopak.
Riesenie zavisi od toho ze kde je chyba. Chyba v BIOSe sa riesi updatom BIOSu, zvycajne aj nejaky problem v EC firmware sa da odrbat upravou BIOSu takze pozret ci aacer nevydal k tomu crepu novy BIOS, ak ano naflashovat.
Keby bola vadna baterka tak jedine vymenit baterku (pozor, to ze to bez baterky nabehne este neznamena ze je blba baterka, trebars sa len znizila informacia last charged capacity co je normalne, a chyba v BIOSe alebo EC firmware moze sposobit blbnutie aj ked baterka je vpodstate ok).

P.S. z toho ze pises ze sa to prejavi len vo Win, usudzujem ze problem je najskor v BIOSe alebo aspon sa da riesit updatom BIOSu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny