Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mám Visty a XP. Jak smazat XP?

Lépe řečeno. Mám tři disky. Řekněme A,B a C.
účel:

Disk A:
Nainstalovány Visty a na ni různé programy (hlavní systém)

Disk B rozdělen na:
B.a.)moje data,fotky atd.
B.b.)windows XP (vedlejší systém)

Disk C: filmy

Jde mi o to, že XPčka jsem naposledy spouštěl tak před měsícem, vlastně je vůbec nepoužívám. Budu teď reinstalovat i Visty, takže smáznu Disk B.b.).

Můj problém ovšem tkvý v tom, jestli se taky smažou informace o nainstalovaných dvou systémech při startu windows. Nechci aby se mne to ptalo při startu, jaký systém chci zvolit.

Tamto byl první problém, a teď druhý. Když nebudu požívat windows XP, rovnou bych chtěl udělat z disků B jeden celistvej disk. Vím že to jde. Doma mám i na to program (Partition Magic). Jde o to, že se bojim, jestli nepřijdu o data na B.a. Teoreticky bych neměl, ale žádnou zkušenost s tím nemám... Poradíte?

Předmět Autor Datum
Pro účely instalace bych odpojil disky B a C. Pak se nemůže nic stát. Umíš-li to, při instalaci Vist…
Pavel 12.01.2009 14:38
Pavel
A nebo live verzi Mandrivy, tam je na to kupa pogramů...;-)
dell 12.01.2009 15:32
dell
Tak jsem to krásně skonil ("z" nebo "s" - sám nevím). Disky jsem nechal zapojený. Vím kterej je kter…
kostbone 13.01.2009 08:23
kostbone
normální postup byl: zjistit, který bootloadrer se používá - čili jestli se pro výběr systémů použív…
lední brtník 13.01.2009 10:05
lední brtník
Jednoduše řečeno jsem si to pěkně zkomplikoval. No ale já se k svému cíli doberu....Jenom provedu zá… poslední
kostbone 13.01.2009 10:50
kostbone

Pro účely instalace bych odpojil disky B a C. Pak se nemůže nic stát. Umíš-li to, při instalaci Visty odstaň oddíl a vytvoř ho znovu (není to nutný).

Nabootuj Visty, ověř si, že vše funguje, vypni PC a připoj disky B a C. Vymaž (formát) B.b, pak restart a PMagic ti spojí B.a a B.b - vždy riziko ztráty dat (osobně bych to dělal přes Acronis DiskDirector, protože PMagic už pár lidí vypekl).

Pavel

Tak jsem to krásně skonil ("z" nebo "s" - sám nevím). Disky jsem nechal zapojený. Vím kterej je kterej. Data z disku B.a. jsem zálohoval na Disk A, kde jsou visty. Vešlo se to tam, tak proč ne, říkám si. Vložil jsem tedy instalační DVD Vist s tím že smažu odíly B.a. a B.b. a vytvořím nový, naformátovaný disk B. OK. Restaruju a hle. Jediný systém, "Visty", mi to na disku A nenašlo. Co teď? mám na ňom tu zálohu. Tak jsem na Disk B nainstaloval další Visty, abych se dostal do počítače. Teď si musím sehnat externí 120GB disk na zálohu, a poté mohu vše vymazat. Opravdu jednoduché...:-/

normální postup byl: zjistit, který bootloadrer se používá - čili jestli se pro výběr systémů používá ten z visty (pravděpodobně), nebo ten xp. mělo by to jít zjistit i partition managerem - podle active partition.
pozn.: jestli máš novější systém se sata disky, starý pqm8 vyhoď, pokud nechceš přijít o data.
čili neaktivní oddíl (nejspíš Bb s xp) můžeš klidně smazat, a v tom případě se datový oddíl Ba
normálním partition managerem rozšíří na jeho místo.
ve vistě se nakonec jen odstraní přebytečný záznam po xp, už nepoužívají boot.ini ale cosi jiného.

Jednoduše řečeno jsem si to pěkně zkomplikoval. No ale já se k svému cíli doberu....Jenom provedu zálohu dat, když se teď už dostanu do systému, no a potom smažu A i B disk a na A dám čistě Visty. Ach jo. (Bohužel o Bootloadery jsem se nikdy nezajímal, ani jak to vlastně funguje. A určitě se používal ten z Vist. Jinak disky jsou nové. Vlastně celý PC je necelý rok starý. Když na to myslím, už je to starý křáp :-))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru