Předmět Autor Datum
Ja nechapem naco sa vlastne pytas a co vlastne chces. Co to znamena napchat ns zaznamy do vpsky?
fleg 13.01.2009 15:04
fleg
Potřebuji rozchodit záznam ns.jantar.cz na mém virtualním serveru. Respektive po update Plesku mi ne…
Marek Stejskal 13.01.2009 15:06
Marek Stejskal
Sorry neviem aky virtualny server mas na mysli, sorry neviem, co je Plesk a neviem, co znamena rozch…
fleg 13.01.2009 16:43
fleg
Hezky napsané. Ale potřebuji nastavit DNSko či-li: jantar.cz whois glue 81.2.225.109 běží u VPS host…
Marek Stejskal 13.01.2009 16:53
Marek Stejskal
Podme si ujasnit pojmy. VPS je co? U mna virtualna privatna siet. U teba evidentne nieco ine. U forp…
fleg 13.01.2009 22:02
fleg
Ano vyřešené, bohužel nemohu napsat postup, protože to dělal kamarád z jednoho fóra. btw. ano myslel… poslední
Marek Stejskal 13.01.2009 22:18
Marek Stejskal

Sorry neviem aky virtualny server mas na mysli, sorry neviem, co je Plesk a neviem, co znamena rozchodit. Nemas pocit, zeby si sa mal vyjadrovat exaktnejsie, lebo nie kazdy ma doma krystlaovu gulu a vie vestit?
Ale kedze som prudko inteligentny domnievam sa, ze mas u nejakeho hostingu zaplateny hosting a pokusas sa resolvovat si tento hosting vlastnym ns zaznamom, ktory ti bezi na tom istom hostingu.
To je chyba. Dostal si sa do slucky a chodis dokola. Neodporuca sa resolvovat si vlastny dns zaznam domeny nskami rovnakej domeny. Preco?
Prehliadac hlada domenu jantar.cz. Jeho dns mu oznami, ze zaznam o domene maju servre ns.jantar.cz a ns2.jantar.cz. Pokusi sa najst server ns.jantar.cz. Ten server nenajde lebo este stale nenasiel samotnu domenu jantar.cz. A tak to skusa stale dokolecka.
Toto vsetko sa da riesit tzv glue zaznamom, kde sa u root servrov pre cz domenu nastavi napevno, ze ns.jantar.cz je na adrese 1.2.3.4. Potom pretnes ten bludny kruh lebo pri pokuse najst odpoved na otazku, kde je jantar.cz najdeme ns.jantar.cz odpovedou od root servra, ktory ma v sebe glue zaznam. Nevyhoda je, ze ked v buducnosti zmenis ip ns.jantar.cz budes musiet hlasit zmenu glue zaznamu.
Pravidla, ktore by si mal dodrzat.
- nikdy neresolvuj sam seba
- nska tvojej primarnej domeny by mali byt idealne cudzie, nesuvisiace s tvojou domenou. Vyhnes sa kruhovej topologii a preruseniam trhu.
- ns1 a ns2 musia bezat na inom servri. Ns2 vacsinou sluzi ako sekundarny server v pripade vypadku ns1. Ak by bezali na jednom vypadnu oba naraz.
- pokial nemas viacej domen pod svojou spravou je lepsie sa spolahnut na nska hostingovych firiem.

Posledna otazka...ako s tym vsetkym suvisi VPS;o)?

Hezky napsané. Ale potřebuji nastavit DNSko či-li:
jantar.cz whois glue 81.2.225.109 běží u VPS hostavaném u forpsi na IP 81.2.225.109 do včerejška bylo vše ok. Udělal jsem update Plseku a nyní mi všechny domény krom jantar.cz běží. Zřejmě se nastavilo všude default setting. Už se mi to jednou stalo po příkazu yum update, ale vyřešili jsme to. Bohužel si nikdo nepamatuje jak... ale bylo to přidáním záznamu do DNS. Teď potřebuji radu od Vás zkušenějších v jakém tvaru má být ten DNS záznam???

Podme si ujasnit pojmy. VPS je co? U mna virtualna privatna siet. U teba evidentne nieco ine. U forpsi mas co? Virtualny server alebo nejaky hosting? Ak server na nom ti bezi co? Vlastny linux? Podla naznakov Mandriva? A mas tam beziaci name server? Aky? Bind? Potrebujes upravit zonovy fajl alebo nejaky konkretny zaznam?
Nejako sa mi to pletie, hlavne ma matie ten obrazok, co si sem vlozil a nejako mi unikaju suvislosti. Skus sa na to pozriet ocami cloveka, ktory nevie o co ide a po tvojom "vysvetlovani" nie je o nic mudrejsi.
Jedine, co viem isto, ze ti nejde domena...aaa prave som sa pozrel, ze uz ide takze znacim vyriesne.

Zpět do poradny Nahoru