Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vista: problémy s profily napájení na notebooku

Zdravím, koupil jsem si notebook s Windows Vista Home Basic a po měsíci používání začly problémy. Někdy když na ntbku pracuji, tak se bez jakékoliv mé činnosti automaticky přepíná profil napájení na extrémní výkon a po chvíli se vrátí na původní. Stává se to několikrát do hodiny. Je to rušivé především z důvodu rozdílně nastaveného podstvícení LCD u režimů. Takže se samočině změní profil, já to zjistím změnou jasu, a po několika desítkách sekund se nastavení vrátí k původnímu profilu.
Nějaké speciální prográmky jsem na baterii jsem nepoužíval. Chtěl jsem zkusit Vista Battery Saver, ale ten není určen pro WVista Home Basic a nenainstaloval se. V poslední době jsem updatoval ovladač grafické karty přímo od Intelu, takže v tom asi problém nebude.

Díky

Předmět Autor Datum
Vidis aj v nastaveniach Win, ze sa prepol nejaky profil? Kde presne? Ked kolise len jas a nie profi…
MM.. 16.01.2009 16:57
MM..
Díky za reakci, ALS to nebude, mám sice HP ale nikde jsem nenašel,že by tuhle funkci měl. Jinak po z…
Ronny 16.01.2009 17:04
Ronny
Inac v ovladaci primo od intelu problem byt moze, na notebook je lepsie instalovat ovladac zo strano…
MM.. 16.01.2009 17:01
MM..
Je fakt, že před updatem se to nedělo, ale tyhle problémy začaly asi až dva dny po přeinstalaci ovla…
Ronny 16.01.2009 17:05
Ronny
No ja by som to spojoval, daj tam nazad oficialne ovladace od vyrobcu NB, oni v najnovsich mozu byt…
MM.. 16.01.2009 17:53
MM..
Měl jsem podobný problém: při práci na baterie v úsporném profilu se několikrát do hodiny nastavil j…
Máslo 16.01.2009 17:43
Máslo
Tak jsem zkusil kompletně znovu reinstalovat drivery ke grafárně, ale nepomohlo to. Nakonec jsem zno…
Ronny 16.01.2009 17:58
Ronny
Ne, áni obnovení původního nastavení profilů nepomohlo. Máte někdo nějaký nápad krom obnovení systém…
Ronny 16.01.2009 20:16
Ronny
Tak se nic nezměnilo a dost mě to ruší. Stále se automaticky přepíná na Vysoký výkon a po prá sekund… poslední
Ronny 23.01.2009 14:40
Ronny

Vidis aj v nastaveniach Win, ze sa prepol nejaky profil? Kde presne?

Ked kolise len jas a nie profil Win, tak to moze mat aj ine dovody, napr. ALS senzor (senzor vonkajsieho osvetlenia) ked sa do neho dostane svetlo (napr. z lampy za tebou a prestabnes tienit rukou apod) tak sa automaticky zvysi jas, pokial mas zapnutu automaticku regulaciu osvetlenia (ALS). Skus to vypnut, neviem aky mas NB ale nove HP na to zvyknu mat tlacitko na vrchnej liste, alebo Fn+neco. Alebo vpravo dole ikonka ovladaca grafiky a tam v nastaveniach pozret.

Díky za reakci, ALS to nebude, mám sice HP ale nikde jsem nenašel,že by tuhle funkci měl. Jinak po změně jasu stačí kliknout na ikonku baterky vedle hodin a vidím, že se změnil celý profil. Připadá mě to, že se přepne vždycky, když je notebook přetíženější. Poněvadž používám nejúspornější profil kvůli výdrži, je procesor omezený na max 45% výkonu a často se stává, že se profil sám přepne třeba při otevírání nějakého souboru nebo nárazové náročnější akci.

Měl jsem podobný problém: při práci na baterie v úsporném profilu se několikrát do hodiny nastavil jas do plné palby. Neskutečně mě to vytáčelo ale workaround jsem objevil: celé to svinstvo způsobovala zkriplená funkce "Smartdimmer", která nebyla kompatibilní s ovladači ke grafické kartě. Tato featurka má při poklesu stavu baterie o několik % automaticky snižovat intenzitu podsvícení displeje. Nicméně u mě na ntb místo snížení jasu došlo k nastavení na 100%.

Zobraz si profily napájení, dej rozšířené nastavení (nepracuji teď s vistou, nevím přesný název), někde tam bude nastavení smartdimmer.
"funkce smartdimmer upraví jas displeje při změně stavu baterie o xx%" nastav z původní hodnoty (tuším 2%) na 100%...

Snad ti to pomůže jako mně.

Tak jsem zkusil kompletně znovu reinstalovat drivery ke grafárně, ale nepomohlo to. Nakonec jsem znovu prošel nastavení profilů baterie a našel skrytou funkci Adaptivní obrazovka a vypnul ji. Napíšu, jestli to pomohlo... Každopádně práce s Vistama je skutečná hrůza.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru