Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux - opotřebovávání HDD

Je tomu ještě tak, že hlavně Ubuntu opotřebovává HDD příliš častým parkováním hlaviček HDD? Nedávno jsem četl jakousi diskusi, jak na forum.ubuntu, tak i na abclinuxu, ale jasnou odpověď jsem nedostal, zda-li je tomu tak i v dnešní době (zmiňovali se tam o verzi 7.XX). Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takže to celé uvedeme na pravou míru: 1. Pevný disk se opravdu častým parkováním opotřebovává. Není…
touchwood 24.01.2009 15:52
touchwood
Děkuji, osobně jsem Linux používal a docela mě znepokojilo, když jsem se toto dozvěděl, rád bych jej…
DK_ 24.01.2009 16:26
DK_
doporučuju přes hdparm ručně nastavit požadované chování. viz man hdparm
touchwood 24.01.2009 16:29
touchwood
Poradíte mi prosím, jak to v Linuxu nastavit přes ten parametr hdparm?
DK_ 25.01.2009 09:23
DK_
Neries to. Zaoberas sa zbytocnymi vecami, ktore maju zanedbatelny vplyv na tvoje pc. Zjednodusene sa… poslední
fleg-sk 25.01.2009 09:56
fleg-sk

Takže to celé uvedeme na pravou míru:

1. Pevný disk se opravdu častým parkováním opotřebovává. Není to však opotřebení hlav, ale hlavně motoru a jeho řídící elektroniky. Motor totiž ke svému spuštění vyžaduje relativně velké proudy, a to docela namáhá "spouštěče" na desce disku (i proto si disky ve SMART tabulce "hlídají" kolikrát byly roztočeny).

2. Kterýkoliv Linux obsahuje nástroj hdparm, se kterým lze nastavit chování disku (přenosové rychlosti, parkování atp.). To znamená, že výrok o tom, že "Ubuntu něco opotřebovává" může vypustit akorát tak člověk, pro kterého je Linux obecně černá skříňka, který jej neumí ovládat.

Děkuji, osobně jsem Linux používal a docela mě znepokojilo, když jsem se toto dozvěděl, rád bych jej i na novém NTB, tak jsem jen chtěl vědět, jak moc je to "opotřebení" znát, popř. nějak jednoduše vysvětlit, jak správné chování disku nastavit. Jsem prostý uživatel, ne Linux guru, takže znám jen to nejzákladnější a zbytek se zkouším naučit (ale ta diskuze na ubuntu forums již byla plná rozporuplných dohadů a já pak nevím, co udělat a co ne.).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru