Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem White: Inflace papírových peněz ve Francii

Vzdělanec s vysokým IQ a racionálním myšlením, stejně tak jako prosťáčci nejsou imunní proti bludům a často jim podléhají.

Co má společnýho zlatej standard s tím, ve kterým století žijeme? Krytý peníze, ať už zlatem, tabákem, stříbrem, alkoholem, půdou, nemovitostí, ... jsou OK, protože nejdou falšovat tím, že se jich natiskne větší množství, než by odpovídalo jejich krytí. Teda, fyzicky natisknout jdou, ale dokud se věří, že je vše OK, je vše (zdánlivě) OK. Až se přijde na průser, tj., že jsou krytý jen částečně, je to dle velikosti průšvihu masakr.

Dnešní peníze jsou platidlem vynuceným zákonem. Nejsou krytý zlatem ani jinou komoditou. Centrální banka je tiskne podle (své) potřeby, s minimálním nákladem (cenou za jejich tisk). Tím vlastně peníze legálně padělá a falšuje, zvyšuje inflaci (ceny vyjádřené v penězích) a tím obyvatelstvo volá po zvýšení svých příjmů v penězích ("všechno se zdražuje ...") a tím se opět vytváří inflační tlaky.

A teď si zkus představit, jak by asi vláda či centrální banka "tiskla" mince ze zlata. Kde by se pořád dokola bralo nový a nový zlato pro stále vyšší a vyšší ražby zlatých mincí? Zlato samo o sobě má jistou hodnotu, ale nekrytý peníze jsou jen kusem papíru a cenu mají jen do té doby, dokud se věří, že ji mají.

Nekrytý peníze vedou k inflaci, nešťastným příkladem je třeba Zimbabwe, kde jsou miliónový bankovky úplně běžný, ale lidi nejsou bohatší, právě naopak. Zkus tohle dokázat se zlatem. Leda jeho paděláním, tj. použitím jinýho kovu.

Proč se i ve středověku trestalo padělání peněz nezřídka smrtí? Protože mince ze zlata či stříbra měla hodnotu sama o sobě a to právě garantovanou (!) hmotností kovu a jeho kvalitou. Když někdo obrušoval mince, přičemž z nich byla patrná jejich nominální hodnota, tyto obroušený mince už ale neměly hodnotu rovnou té nominální, ale nižší. A to z toho důvodu, že byly obroušený, tj. hmotnostně ošizený.

Zlato (či jiná komodita) se opět vrátí a bude platidlem, tomu věřím. Možná se toho nedožiju, ale stane se. Lidi se vrátí k osvědčenýmu způsobu.

Nakonec, takovej komunismus jako vrchol evoluce vee společenským řádu trval cca 70 let a padl. I nekrytý peníze padnou, třebaže to může trvat dlouho.

Někteří už na měnu krytou stoprocentně zlatem přechází, viz např. e-gold.

Pavel

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny