Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přeinstalace Embedded verzí Windows na tenkém klientovi

To je trochu na delší povídání, tak se omlouvám že to budu popisovat zkratkovitě a asi tomu nebude rozumět, ale ono to není jednoduché.

5 CAL znamená pět client access licenses. Ty tě opravňují používat sdílení a tisk. Ale terminálové licence jsou úplně něco jiného - označují se jako TSCAL a kupují se zvlášť. Terminálové služby mají dva režimy fungování - Remote Administration Mode (dále RM) - ten máš ty (myslím že se na SBS jíný zapnout nedá ale to hádám) kdy se nepoužívá licenční server co hlídá licence. Když se terminálové služby (dále TS) přepnou do režimu aplikační server (dále AS) tak každé připojení hlídá u licenčního serveru, kde se koupené TSCAL přidají (licenční server se musí aktivovat u MS v Anglii.) Když je zapnutý AS tak se taky jínak sdílí pamět stejných aplikací a serverové služby běží s menší prioritou, takže je odezva svižnější. Když se připojuješ přes RDP k RM, tak se na licenční server nekouká, ale jen na dvě "vestavěné" licence pro vzdálenou plochu - XP má takhle vestavěno 0 licencí. Do licencí se nepočítá konzole - cože je fyzická session u klávesnice, která se ale dá u Windows serveru nasimulovat parametrem /console - to se ale chová dost specificky, protože je to konzolová session a zároveň není, taková Chytrá horákyně. takže to máme 2+1 klient u Windows Serveru a 0+1 klient u Windows XP. Jak se to u těch 2+1 chová, popisuju výše.

tj. 2 klienti na RDP + jedna session u klávesnice = OK
2 klienti na RDP + jedna AKTIVNÍ session simulovaná přes /console = není OK

edit: a ještě něco. Když překročíš CAL, jen porušuješ EULu. Když překročíš TSCAL, tak se prostě nepřipojíš, fyzicky to nefunguje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny