Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Disc T@2 nejde na CD

Přišla mi vypalovačka NEC (novější model, číslo neznám). Na DVD pálí obrázky Disc T@2 bez problému, ale zkusil jsem tam vložit CD a prý NOT SUPPORTED (CD Verbatim, úplně obyč, bílý potisk navrchu). Je nějaká možnost jak ten obraz na CD vypálit? Vyp. sw je Nero 7.10.... Díky :)

Předmět Autor Datum
Vzpomínáte si ještě na malý technický zázrak z roku 2002 jménem Yamaha F1? Pak vám technologie Disc… poslední
shiro 15.04.2009 19:03
shiro

Vzpomínáte si ještě na malý technický zázrak z roku 2002 jménem Yamaha F1? Pak vám technologie Disc T@2 (Disc Tatoo), pomocí které šlo kreslit laserem na spodní stranu média do záznamové vrstvy, jistě není neznámá. Yamaha však záhy optickými mechanikami pro počítače zcela skončila a Disc T@2 zapadlo v historii dějin bez většího povšimnutí.

Ze záhrobí totiž vylézá původní Disc T@2, aby se představilo v novém kabátě jako LabelFlash technologie. Třešničkou na dortu je, že s ní přijde firma NEC, která ji představí 6. září ve svých DVD Super Multi vypalovačkách na výstavě IFA v Berlíně. Že NEC přijde s „vlastním LightScribem“ v DVD-RAM vypalovačkách, jsme už naznačovali.

Zatím to však vypadá, že pouze na DVD média, a to zřejmě nějaká speciální. Vrstva, na kterou se bude kreslit, je totiž údajně pokryta 0,6 mm tlustou ochrannou vrstvou, která má chránit potisk před světlem, aby se neztrácel. A pokud víte, jak se DVD média vyrábí, pak vám zřejmě začíná svítat. 0,6 mm je totiž přesně tloušťka jednoho polykarbonátu a DVD médium je slepené ze dvou takovýchto disků. Pravděpodobně se tedy na jeden nanáší klasické barvivo a odrazová vrstva, na druhý pak zřejmě přijde ona „kreslící“ vrstva. Pak se oba disky k sobě klasickým způsobem slepí. Výhoda tohoto umístění kreslící vrstvy je jasná: Vrstva je zcela odolná proti osahání a ulpění jakýchkoli nečistot, otisků prstů apod. Zjednodušuje se tím i použití původní technologie Disc T@2: LabelFlash bude pracovat na obou stranách naprosto stejným způsobem, v obou vrstvách bude laser ostřit do hloubky 0,6 mm pod povrchem média.

zdroj: www.cdr.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru