Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Neostré písmo u LCD monitoru

60hz může pro lcd stačit, vyšší buď nezvládne tvoje grafika, nebo univerzální pnp režim monitoru.

nepleť si dojmy - u lcd nejde o maximum: "Mám nastaveno maximu 1600x900", ale právě o nativní rozlišení (za podmínky normálního refresh).
to jen crt monitor nemá žádné nativní rozlišení, a všechny jsou méně či více rozmazané. kdežto lcd je bez vyhlazování hran (antialiasing) v nativním rozlišení "správně" zubatý.

vga připojení znamená ostrý digitální obraz v paměti grafiky, pak s nějakou přesností a šumem na výstupu d/a převodníku, vyfiltrován rc články r+g+b výstupů na odstranění "zubatosti" signálu a vyšších harmonických (což zároveň znamená mírnou ztrátu detailů podobně jako u jpg komprese fotek), přenesení kabelem do monitoru - díky nízkému refresh bude i nižší šířka pásma a nižší riziko rušení nebo vzniku odrazu signálu - přesto se každý milivolt počítá.
u crt monitoru následovalo jen zesílení signálu na vychýlení paprsku se všemi průvodními nelinearitami. u lcd znovu zpět a/d převod na digitální rozlišení matice monitoru (opět s hraničními chybami a/d převodníku "vylepšenou" právě rušením v kabelu). výsledkem je horší jakost obrazu, než jakou samotné lcd dokáže přes dvi vstup.

fór je v tom že je dost uživatelů, kterým absolutní "hranatá" ostrost lcd s viditelností každého pixelu vadí, a touží zpět po analogové rozplizlosti vga. proto mají windows zdegenerovanou funkci clear type - někdo bez ní nemůže žít, někdo ji nenávidí.
protože jde o celkem subjektivní pocit, je těžké odhadnout co vlastně popisuješ - asi by pomohla jedině makrofotografie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny