Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení živnosti, přímá zkušenost

Situace se týká ČR, léto 2009.

Jsem zaměstnán (hlavní pracovní poměr). Dnes jsem si byl vyřídit "živnosťák" na živnostenském odboru na Městském úřadě. Živnost tedy bude vedlejší činnost.

Živnostenský zákon rozděluje živnosti na řemeslné (je nutno prokázat odbornou způsobilost), živnosti vázané (opět prokázání odborné způsobilosti) a živnost volnou (je jen jedna, obsahuje dílčí obory činností).

Já zvolil volnou živnost, kde není potřeba cokoli dokládat (vzdělání, praxe, zkoušky, ...). Zákon zná 80 oborů činnosti spadající pod volnou živnost, např.
č. 47 - zprostředkování obchodu a služeb;
č. 56 - poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály;
č. 72 - mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti

Na živnostenském odboru jsem nevyplňoval žádný papír, úřednice se mnou prošla všechny potřebné informace a rovnou je bušila do PC. Je potřeba mít s sebou platnou občanku; zvolit příslušnou živnost a obor činnosti (i více než jednu), nadiktovat kontaktní tel. číslo (a volitelně email).

Dále se zvolí dvě data: datum vzniku živnosti (např. toho dne, kdy si vyřizujete povolení) a datum zahájení (např. od příštího měsíce). Dnem vzniku vám bude přiděleno IČO.

Kontaktní adresa může být stejná/různá jako místo trvalého bydliště. Provozovna není v případě volné činnosti (alespoň v mém případě) nutná - školení budou u zákazníků.

Není nutné mít s sebou číslo účtu v bance, účet není povinný. Žádný výpis z rejstříku trestů, žádný ověření bezdlužnosti, žádný další formuláře - vše je provázáno v informačním systému; stát o vás ví stejně všechno.

Živnostenský odbor na městském úřadě může za vás vše vyřídit u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a správy socciálního zabezpečení (pak nemusíte nikam volat ani chodit osobně). Pokud by tyto úřady potřebovaly dodatečné info (což se může stát) a neměly je k dispozici, budou vás kontaktovat.

Oficiální papír (nevím jak se to přesně jmenuje) bude hotov za pár dní; lze vyzvednout po domluvě osobně na živnostenském odboru či nechat si doručit poštou.

Platí se 1000 Kč (jeden tisíc a to i v případě, kdy je oborů činnosti více). Další rozšíření živnosťáku je možné i později, polatek 500 Kč.

Vše se dá vyřídit rychle, za jednu návštěvu. Úřednice nabouchá údaje, pak zajdete na pokladnu zaplatit tisícovku, vrátíte se s potvrzením o zaplacení, úřednice vytiskne formulář, zkontrolujete, podepíšete a ona ty elektronický data předá do systému. Za půl hodiny je to hotový. Co víc si přát?

Nějaké konkrétní dotazy?

Pavel

Předmět Autor Datum
Dle domluvy jsem si včera vyzvedl "papír" - výpis z živnostenského rejstříku (dřívější živnostenský… poslední
Pavel 18.08.2009 12:08
Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru