Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dohady kolem obsahu boot sektoru

Bootsektorov je na disku viac:
1) MBR = master boot sektor (nulty sektor).
2) bootsektor ma aj kazdy oddiel (prvy sektor oddielu)

Jedina spravna odpoved na tvoju otazku je: v bootsektore je to, co tam niekto zapisal.

MBR obsahuje tabulku oddielov, a hlavny bootovaci kod. BIOS po POST nacita MBR z disku ktory je nastaveny ako bootovaci, a spusti ho. Predtym otestuje ze ci v tom MBR vobec je platna hlavicka, ked nie tak BIOS pokracuje nacitanim MBR z dalsieho zariadenia v boot order BIOSu, alebo vypise "invalid disk" apod.

Standardny kod v MBR robi to, ze si v tabulke oddielov pozre ktory oddiel ma flag active, a nacita bootsektor aktivnej particie, a spusti ho. (alebo error invalid disk ak neni ziadna aktivna).

Bootsektor v oddieli v ktorom je WinXP (t.j. nie MBR) sa snazi potom najst v tom svojom oddieli subor ntldr (tu uz tento bootsektor musi poznat filesystem ptz uz sa pracuje na urovni suborovej), nacitat a spustit ho, atd.

Vyssieuvedene bootsektory sa zapisuju pri instalacii OS, MBR len na ten disk ktory je bootovaci, a bootsektor particie len na aktivnu particiu.

Standardny MBR kod sa da zapisat pomocou fdisk /MBR (plati pre DOS), alebo pomocou fixmbr v konzole pre zotavenie WinXP, alebo pomocou inych partition toolov. bootsektor particie vo WinXP konzole pre zotavenie napr. pomocou fixboot.

BTW. k tomu inemu threadu, MBR ani ziaden iny bootsektor nema nic spolocne s pismenom disku. Pismeno disku je vyhradne vec OS (konieckoncov napr. linux ziadne pismena nema, tak to je spravne, na rozdiel od dementnych DOSWIN hraciek)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny