Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Máte někdo Apple?

Zrovna jsem si přečetl reakci touchwooda na kompy Apple, hodně mu věřím.

cedt3

Jednu chvíli jsem uvažoval, že si v blízké budoucnosti pořídím Apple,
soudě podle všudypřítomných kladných recenzí, i když mi Windows vlastně
posledních tak 8 let vůbec nic špatného neudělal. Asi to přehodnotím.
Ono taky skoro v každém americkém filmu se skví logo nakousnutého jablka.
Musí to stát tu firmu dost peněz, bych si tipnul.
Jediná moje zkušenost s Apple je, že když jsem navštívil kámoše po dlouhé době,
tak měl doma mnoho a mnoho let starý Apple a když jsme se chtěli připojit na net,
tak asi 6x třísknul do mezerníku a už jsme tam byli.
Prý komp neměl vypnutý 2 roky :!: To mě dost oslovilo. Jinak je mi jasné,
že je to předražené železo a pouze z donucení umožňuje Apple instalaci Windows
na nových počítačích. Máte ho někdo doma a jste s ním spokojeni?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemám, každému "BFU" Apple jinak doporučuji. A to i přes nevýhody. 1) HW je předražený 2) servis je… nový
Vladimir 29.10.2009 14:28
Vladimir
Macka mám už pár let. Nejdřív Mac Mini s PowerPC, poslední rok MacBook s Intelem. Většinu času tráví… poslední
zoul 29.10.2009 17:00
zoul

Nemám, každému "BFU" Apple jinak doporučuji. A to i přes nevýhody.

1) HW je předražený
2) servis je předražený
3) množství softwaru pro běžnou práci je dobré, pro práci s audiem a grafikou nadprůměrné, pro databáze + programování apod. prakticky nulové.
4) některé periferie nefungují a nejde s tím nic dělat

Jinak uzavřenost a zjednodušenost zaručuje tu stabilitu a blbuvzdornost. To už tady ale padlo.

Macka mám už pár let. Nejdřív Mac Mini s PowerPC, poslední rok MacBook s Intelem. Většinu času trávím v textovém procesoru, trochu programuju v Xcode a v Perlu, jinak jsem standardní uživatel. Pokud člověk nepotřebuje nic zvláštního, tj. pokud se „spokojí“ s Internetem, muzikou, filmy, psaním textů a podobně, je to krása. Systém je stabilní, rychlý, dobře se používá, většina věcí je dobře promyšlená. Pokud potřebuješ nějaký profesionální software, například na sazbu nebo střih, vyplatí se podle mě dát na zkušenosti z oboru – například aplikace od Adobe už jsou dneska „doma“ spíš na Windows. (I když na Macku běží.) Kvalitního softwaru zadarmo je docela hodně (BitTorrent, ICQ, grabování DVD, …) a placené aplikace bývají tak dobře udělané a levné, že jsem do nich těch pár dolarů s radostí strčil (FTP, textový procesor, program na sešívání panorama fotek nebo grafický editor).

Přechod ze začátku trochu bolí, než se člověk naučí dělat věci tak, jako to v Apple vymysleli. Zpětně jim musím dát u většiny věcí zapravdu, takže tahle trocha fašismu není úplně na škodu. Mluvím například o klávesových zkratkách, systému spouštění aplikací a podobně. Pokud se rozhoduješ o koupi Macka, nejlepší je dát dohromady seznam věcí, které na počítači potřebuješ dělat. Pokud jsi profík a visíš na konkrétním programu, je lepší si to dvakrát rozmyslet nebo vyzkoušet. Mně osobně to rozhodně stálo za to, mám s počítačem mnohem míň nervů. (Přestože si rozhodně nemyslím, že jsou Macky bez chyby.) S periferiemi moc zkušeností nemám. Pokud se něco připojuje přes USB, vesměs s tím nebývají problémy (foťáky, tiskárny, disky, flashky, …). Kamarádovu FireWire kameru jsme též připojili na první pokus, aniž bych s tím měl jakékoliv zkušenosti. Faktem je, že ovladače pro Windows jsou dneska prakticky u všeho, takže v tomhle je člověk na Windows bezpečnější. Většinou není problém zkontrolovat kompatibilitu předem a případně koupit s ohledem na Macka. Kdyby tě zajímalo něco konkrétního, ptej se. P.S. Co se týká touchwoodova názoru na hardware, mně je hardware vcelku ukradený. Apple je jedna z mála firem, která naštěstí chápe, že počítač rovná se služba, nikoliv hardware. A co do softwaru Apple skutečně je na špičce. Microsoft za sebou bohužel musí táhnout kouli zpětné kompatibility, které se Apple riskantně a úspěšně zbavil přechodem na OS X, a Linuxový desktop zase trpí absencí nějaké pevné ruky. (Jen názor, nikomu nenutím.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru