Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Raid

Dobrý den, než něco zase zmrším.:x:.zeptám se. Postavil jsem si sestavu (kupodivu funguje) s MB Gigabite P35 a dvěma HDD se zapojením SATA..Zaslechl jsem o výhodách zapojení do režimu RAID. Provozuji Vistu HP 64 bit..Právě jsem dokoukal..protože manuál je engliš:?:, že to zapojení není žádná švanda. Proto se chci zeptat odborníků, jestli může stoupa bez ztráty kytičky toto zapojení provést. Zatím děkuji:-)

Předmět Autor Datum
pokud jsi jen něco zaslechl, tak na raid zase zapomeň, jsou důležitější věci v ledničce. raid 1: dv…
lední brtník 11.11.2009 08:57
lední brtník
Kdyby měl ty disky čtyři, tak může mít RAID 10 - mirroring+striping. To je ale už vyšší dívčí a na d…
Dale Cooper 11.11.2009 09:12
Dale Cooper
Klucíí dík..tak jsem se uklidnil :-) poslední
bortak 11.11.2009 09:25
bortak

pokud jsi jen něco zaslechl, tak na raid zase zapomeň, jsou důležitější věci v ledničce.

raid 1: dva zrcadlené disky se jeví jako jediný (50% redundance). mají přesně stejný obsah, používají se jako prevence proti havárii disku. zrcadlením je mírně snížen výkon, ale o 100% zvětšena bezpečnost - po poruše se restartuje, pole se rozpojí a systém jede z jednoho disku. pro domácí použití nemá smysl, je to typické pro servery kde jde i krátká odstávka do dlouhých peněz.

raid 0: (jako nulová bezpečnost) - stripping, rozložení zapisovaných dat střídavě na dva disky. při poruše jednoho disku přijdeš o celý obsah obou disků, ale problémy budou i při "běžných" chybách v souborovém systému - offline nástroje s tím mohou mít problémy, je to špatně přenositelné do jiného pc kvůli opravě. pro disk se systémem totálně nevhodné.
zapojení má smysl jen pro střihače videa, kdy potřebují velký datový tok pro dočasná data - použijí raid 0 na disk s pracovním/tmp adresářem. čili pro 99.5% uživatelů na nic.

podrobnější článek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru