Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux s Win na 1HDD

Já se ti ještě jednou omlouvám, jestli jsem na tebe byl hnusný, ale asi to bude i tím, že už je toho dneska na mě moc. A to prosím kvůli Vánocům...

Ubuntu je supr, prý pro začátečníky, ale já osobně mám z něho rozporuplné pocity. Ač na jednu stranu se snaží přiblížit běžným uživatelům jednoduchostí, na druhou stranu trpí spoustou nedodělků a bugů. A to je taky důvod, proč jsem od něho nedávno odešel. Ale jeho HW kompatibilita je na velmi dobré úrovni, takže bych jej určitě zkusil. Ono je třeba si vybrat, jestli chceš nejnovější jádro s lepší podporou HW, nejnovější SW výbavu, nebo distribuci, která se drží starého dobrého a přechází na nové verze až po řádném odzkoušení. První varianta obsahuje bohužel hodně bugů. Já jsem zakotvil u té druhé:-)

Mandrivu jsem už asi 3 roky nezkoušel, ale podle mě by mohla být taky v pohodě. Být tebou, zkusím ještě OpenSUSE, slyšel jsem na něj velmi dobré reference.

Ještě něco - GNOME nebo KDE, já osobně jsem příznivcem gnome, připadá mi přehlednější a jednodušší a má nižší HW nároky. KDE má podle mě stále řadu nedostatků :-(

JJ, většinou bývá součástí nějaký kancl balík, například OO.org, ale existují i jiné. Někdo třeba tvrdí, že OO nesahá MS OFFICE ani po kotníky, ale mi vyhovuje, nedělám v něm žádné extra věci, je ale pravda, že je trošku těžkopádnější.

Z kecálků to jsou například Pidgin nebo Empathy(doporučuji pidgin) pro Gnome a Kopete pro KDE, o QIPu jsem neslyšel, třeba i ten existuje:-)

A v neposlední řadě existuje i pár her, ale to ti řeknou jiní, já je nehraju.

Koukni ještě na www.ubuntu.cz, kde najdeš příručku uživatele, je tam snad všechno a po prostudování řadu věcí pochopíš přímo v praxi. Pak ještě koukni na www.linux.cz, kde najdeš základní rozdělení nejznámějších distribucí.

A pak příkaz MAN, pokud umíš anglicky, kde najdeš snad úplně všechno:-)

Ahoj a snad jsem tě neodradil

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny