Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podivný hluk-chladič chipsetu?

Dobrý den, chtěl bych poprosit, jestli by se mi pokusil někdo poradit.

Mám základní desku MSI K8N NEO4-Fs chipsetem NForce 4 (obyč.). Chipset byl chlazen aktivním větráčkem, který měl také miniaturní pasivní. Tyto chladiče byly proslulé velkým hlukem a docela častými problémy... Bohužel po 4 letech provozu začal dělat problémy i mně - nedržel otáčky, zvýšila se hlučnost a zastavoval se. Nakonec jsem ho vymněnil, pač jsem usoudil, že asi odchází (asi kluzné ložisko). Nahradil jsem ho tedy chladičem AKASA Cooling Set. Je to sada chladičů na celou desku. Ten hlavní je složen z malého pasivního chladiče (40x40x10mm) a na něm je aktivní větrák (40x40x10mm). Po montáži bylo vše naprosto v pořádku - znatelně se snížila hlučnost, zlepšilo se chlazení (průměrně klesla teplota o 3°C dolů), má nižší otáčky (5200-5400), původní 7900-8200, takže velká spokojenost.

Jenže teď asi po 2 měsících bezproblémového provozu mi přijde, že se začínají objevovat potíže. Někdy(náhodně) se po zapnutí PC začne lynout z počítače velký hluk (opravdu velký) těžko ho přirovnat(z hlediska hlučnosti), ale přijde mi jako puštěná vrtačka nebo lehce vytočený motor auta... Jenže nevím co ho způsobuje - můj tip ale je, že to právě dělá chladič chipsetu. Stalo se mi to zatím 2x, ale moc přijemné to není. Vzhledem k tomu, že jsem se bál, aby se něco nepoškodilo, rychle jsem PC vždy vypnul a zapnul, poté to přestalo. Kvůli tomu jsem ale nezjistil, co to způsobuje(jestli nějaký větrák točí víc, než by měl).

Nevíte nebo alespoň netušíte, co by to mohlo způsobovat? Hluk je to opravdu velký a velmi nepříjemný a docela mám obavy, aby se pak něco nepoškodilo...
Díky moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je to ventilátor grafiky a pokud půjde do háje tak na 6600 by mělo jít připlácnout a zalepit t… poslední
MM_tank 13.12.2010 18:08
MM_tank

Pokud je to ventilátor grafiky a pokud půjde do háje tak na 6600 by mělo jít připlácnout a zalepit tavnou pistolí obyčejný ventilátor vhodných rozměrů např. 6*6cm za cenu do kila. Rozmery odhadneš a poznáš podle původního, ten z chladiče odděláš a nove přilepíš nad místo kde byl. Například na X800GT sem to dneska odmítl-respektive řekl že na vlastní rizoko - protože by se uvařila. Záleží jak to chlazení karty vypadá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru