Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstranění části audia

Narodil-li by se neslyšícím, nemohl by napsat vůbec nic.


Když nad tím tak filosofuji, možná by i mohl. Samozřejmě nic složitého, ale noty jsou v podstatě matematika. Jde o to, že kdo neslyší nikdy si nevypěstuje k hudbě vztah (nezajímá ho) a tím i potřebné znalosti v oblasti hudební teorie (psaní not atd).
Znám lidi, co neumí zahrát "z hlavy", ale podle not na nástroj zahrají. Nebo zase neslyšící od mala, co komunikují anglicky (samozřejmě jen písemně), aniž by angličtinu v životě slyšeli (ale to je možná i ulehčení kvůli rozdílnému psaní a zápisu).
To jsou filosofie - a to mám jen 2 Gambáče.

JTM víš jak vznikl motiv Vltavy?
To byl jednou Béda "na jednom" a když se vrátil měli doma vnoučata. Děti škemraly, aby jim něco zahrál a on v té veselé náladě, furiantsky, že jim zahraje poslepu.
Jenže ten den byla u Smetanů posluhovačka a když uklízela v okolí klavíru, šoupla sedátko o 7 cm vedle.
Béďa zahrál dětem "Kočka leze dírou" poslepu, jenže jak byla šouplá ta sedačka, vystřihnul to v moll a Vltava byla na světě. Naštěstí si ten motiv prozpěvovalo jedno z vnoučat, když si druhý den hrálo v uhláku na horníka a Béďa si to mohl zapsat, protože z večera si toho moc nepamatoval. Nejdříve to chtěl použít do symfonické básně "Okno", ale ten název se mu pak zdál málo poetický a zvolil to, z čeho se vařilo na Smíchově pivo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny