Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obajsnění napětí RAM, jak souvisí s procesorem? Jaké DDR3 vybrat?

Dobrý večer,
sestavuji si nové PC. Mám již koupenou základní desku(ASUS M4A758TD-V EVO), procesor (AMD Phenom II X2 545) a skříň. Chystám se si ještě koupit zbývající díly - zdroj a hlavně paměti.

Původně jsem měl vytipované DDR3
-Kingston HyperX 1333MHZ, CL7-7-7-20, 2x1GB, 1.5V(při CL9-9-9; při CL7-7-7-20 1.7V)
nebo
-A-Data Vitesta 1333MHZ, CL7-7-7-20, 2x1GB 1.65~1.85V

Jenže jsem teď objevil pár článků o problémech Intel Core i7 kvůli napětí pamětí - co jsem z toho pochopil (možná špatně), tak se údajně totiž napětí procesoru odvíjí od napětí pamětí, kvůli integrovanému řadiči pamětí, který má stejné napětí, jako paměti (Intel již začal také vkláda řadič do procesoru) a problém byl ten, že při napětí 1.65V (což je údajně běžné napětí DDR3 pamětí) je vysoké riziko poškození procesoru, protože je to prý moc... Problém je v tom, že 1.5V je pokud jsou paměti na nižším taktu nebo s vyšším CL, než je udáno a standardně se napětí se pohybuje okolo 1.65-1.7V, pokud mají být zachovány udané frekvence a CL.

Vím, já mám AMD a tedy by mne tento problém zajímat neměl, ale uvědomil jsem si, že AMD už dlouho používá také integrov. radič pamětí v procesoru a tedy zde mohl nastat podobný problém - napětí pamětí vyšší, než je doporučeno pro procesor.

Rád bych jen zdůraznil, že jsme laik, takže této problematice vůbec nerozumím, ale obávám se toho, jestli podobný problém není (nehrozí) i u mé budoucí sestavy... Nevím, jaké maximální a optimalní napětí stanovilo AMD pro Phenom II X2 545, ale vzhledem k tomu, že se v tom neorientuji, tak se toho trochu obávám. Rozhodně netaktuji, nikdy jsem netaktoval a ani taktovat nikdy nebudu, jde mi hlavně o maximální spolehlivost a živostnost/výdrž. Tak proto se ptám, co udělat proto, resp. co vybrat, aby bylo vše jak má být a jak je doporučeno/stanoveno.

Jen jsem se tedy chtěl zeptat, jestli by mi to někdo nemohl/dokázal vysvětlit nebo nějak alespoň naznačit, co je tedy problém u toho Core i7 a jestli něco podobného hrozí i u AMD nebo je to problém pouze Intelu a AMD "je za vodou". A ještě bych se chtěl zeptat, jaké paměti byste mi dopručili, aby vše bylo v pořádku a byly optimální k zbýv. komponentám?

Doufám, že jsem popsal otázku formuloval správně a srozumitelně, o co mi jde.
Děkuji moc.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny