Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tip na nedrahý a solidní (popřípadě vhodější) wifi router

Zdravím,

mám malou prosbu ohledně rady výběru/tipu nějakého nedrahého (cca kolem 600-1 000 Kč) a relativně v základu solidního, popřípadě vhodnějšího wifi routeru z aktuální nabídky výrobců. Ideálně bych ho měl pořídit už zítra (bratrovo přání, vybírám z konkrétního obchodu, kde mají skladem a můžu odnést).

Váhám ale ještě, možná zbytečně, s jednou myšlenkou (spíš zbožným...), zdali by onen wifi router byl schopen svým dosahem projít v základu dostatečně ziskově (z prvního patra cihlového RD) skrz dvě cihlové příčky (2 x 10 cm) a nosnou zeď až na zahradu, jedná se o vzdálenost cca 50 m (spíš asi problematické přání, jasné, varianta rozvést signál do dostupnějšího místa by byla/asi stejně bude nakonec rozumnější).

Ve zkratce jsem mrkal na tyto levnější kousky (na levné řešení po jedné místnosti by jistě stačil i např. TP​-LINK TL​-WR741ND a podobné, i když i níže vyjmenované jsou jakési nedrahé "základy"):

TL-WR841ND (760 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=&pmodel=TL-WR841ND

TL-WR941ND (900 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=router&pmodel=TL-WR941ND

popřípadě má-li smysl/význam oproti výše v porovnání i (na něj jsem aktuálně četl test wifi routerů v Computeru):

TL-WR1043ND (1 170 Kč)
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp ?class=router&pmodel=TL-WR1043ND

Moc děkuji za případné rady, pohledy na věc (i na ty - "kašli na to, ber z toho co chceš, je to víceméně jedno"), případně jiné tipy

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen tak k doplnění, pořídil jsem nakonec obyčejný TL-WR841ND. Kdo zná, ví, kdo ne - nastavení TP-Li… nový
VN 07.05.2010 19:41
VN
máš n-kový router - ten 841 má tuším 2 antény. vlastně ani netuším jak se 2-3 antény u n-kových rout… nový
lední brtník 07.05.2010 21:56
lední brtník
Máš pravdu, má dvě anténky (MIMO) a spíše zkoušené pro mne nepraktické přemístění (vzhledem k umístě… poslední
VN 07.05.2010 22:36
VN

Jen tak k doplnění, pořídil jsem nakonec obyčejný TL-WR841ND.

Kdo zná, ví, kdo ne - nastavení TP-Linku velmi přehledné a triviální, takže do několika minut vše zprovozněné, funkčnost v mém konkrétním případě (zatím jen po několika dnech) stabilní, dosah po celém domě (jak v rámci patra přes ony dvě cihlové příčky + nosnou zeď až na balkon naprosto bezproblémový, tak i do spodního patra bez problému - celý dům krásně pokryt). Se zahradou je to méně ideální (ač ne beznadějné, zatím jsem nějak samotný router nepřestavoval na jiná místa atp., v současné chvíli je tak vlastně v části domu, která je v nejvzdálenějším místě od zahrady), ale na druhou stranu jsem s tím spíše počítal (směrování v úhlu je určitě méně výhodné, tedy shora dolů na zahradu prochází signál sešikmeně přes příčky, patro, nosnou zeď, hlavně pak širokou plochu balkonu, čímž tak překážka v cestě nabírá na síle, z toho menší propustnost). Vysílací výkon byl nastaven a používán na "Vysoký", pro potřeby pokrytí tohoto konkrétního domu vlastně stačí i "Nízký" (cihlový RD na vesnici). Pro běžné potřeby naprosto tento kousek k doporučení.

Takže díky pánové, jen toliko málo k uzavření a drobnému dokomentování

Zdravím

máš n-kový router - ten 841 má tuším 2 antény.
vlastně ani netuším jak se 2-3 antény u n-kových routerů chovají, ale zkus jednu nebo obě naklonit zahradním směrem (přesněji: kolmo na něj). třeba se síla signálu zlepší, a zároveň v baráku zůstane vyhovující.

Máš pravdu, má dvě anténky (MIMO) a spíše zkoušené pro mne nepraktické přemístění (vzhledem k umístění routeru v místnosti) pomáhalo - jak jsem psal, že to není beznadějné - dosah signálu šel i na ono místo, jen velmi slabě (ale byl). Musel bych trochu neprakticky posadit router ke stropu místnosti v onom vrchním patře (jinak byl položen na zemi), tím se příjem v základu stává stabilním a funkčním - ono i tím, že zdvižením ke stropu hlavně odpadla jedna významnější překážka v onom vyšikmení, v přímé viditelnosti - balkon - vlastně to v přímém pohledu vypadalo, jakoby měl jít signál skrze vodorovnou šířku balkonu, jakoby další zeď o síle tří metrů (jakékoliv přemístění přitom naštěstí nemá významný vliv na signál v domě, což je fajn, vystačí si jakkoliv). Jen pouhé otáčení antének v původní pozici na zemi jsem významně nezkoušel, taková jednoduchá drobnost mi unikla... Ještě zkusím, dík za upozornění. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru