Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kapacita 32 GB je fakt málo, navíc dle zmíněných parametrů hádám, že se jedná o levnější verze Kings…
VN 15.05.2010 19:55
VN
No podle mě už trošku demagogie! Přítomnost SSD nebo normálního disku se na otáčkách chlazení (hlučn…
MM_tank 16.05.2010 02:13
MM_tank
Pisal ze sa to prejavi HLUKOM ked je vetrak vypnuty (ze vtedy pocujes HDD. O polnoci. Aj ja pocujem… poslední
MM.. 16.05.2010 02:51
MM..

Kapacita 32 GB je fakt málo, navíc dle zmíněných parametrů hádám, že se jedná o levnější verze Kingstonu V série (novější generace V+ /také "jen" MLC/ jsou podstatně vychytanější a lepší), i když to jen tak bokem.

Ono oproti běžným notebookovým plotnovým HDD (5 400/7 200 rpm) mají SSD výhodu (oproti např. případné rychlosti čtení atp.) mj. už v přístupové době, která se často pohybuje do max. 0,1-0,2 ms, což je takřka zanedbatelný čas (pro plus mínus představu u HDD - př. jednoplotnový 2,5 HDD, který tady mám, 250 GB Seagate Momentus, jeden z nejnovějších sérií s 5 400 rpm, má tuto hodnotu kolem cca 19 ms, jeho rychlejší varianta s 7 200 rpm mívá tento čas cca kolem 16 ms). Samozřejmě závisí na konkrétním SSD a jeho možnostech (viz první generace a jejich "porodní" bolesti - rychlost, životnost/počet přepsání buněk, což se postupně lepší, proto je vhodnější mrkat po novějších typech, ale i tak některé SSD, a není jich málo - viz mnoho testů různých typů od mnoha výrobců, stále trpí nižší přenosovými rychlostmi při práci s malými soubory /z druhé strany to spousty lidí nepovažuje za tak zásadní oproti jiným výhodám/, ale mělo by se vše postupně lepšit i u levnějších, to je jasné, vývoj jde vpřed...). Nakonec Windows 7 je už systém, který SSD začíná významněji brát v potaz (oproti XP či Vistě).

Nakonec i na youtube.com je spousty ukázek porovnání i jen startu OS (i na stejných noteboocích) - např.:

watch

Velké plus u SSD je také nulová hlučnost a žádné vibrace (tím, že samozřejmě neobsahují pohyblivé části oproti běžným HDD), takže pokud mám notebook s dobře navrženým chlazením, v office/bez zátěže se větráček ani nepohne, paráda - skutečné TICHO ("nechápu", jak někdy v testech notebooků autor uvede, že recenzovaný kousek není vůbec slyšet - ať si zkusí testovat v RD na vesnici v půlnočním čase a garantuji, že po několika hodinách práce, i když skutečně nepojede větráček chlazení, vás bude vytáčet projev plotnového HDD, i všeobecně považovaného za tichý, z druhé strany, pokud větráček jede pořád a je hlasitý - víme, co taková malá mrcha na 3 000-4 000 otáčkách dokáže s nervovým systémem... vám i zlatý SSD bude v tomto smyslu na nic). V tomto případě, požadavku/snaze mít tichý notebook, pak snad ani nevadí tolik případné některé horší parametry SSD oproti mladším dražším a technologicky promakanějším kouskům, jen velikost - vzal bych pak alespoň něco s cca 120 GB, i 60 GB se mi zdá na hraně pohodlného používání (ale proti gustu a nenáročným potřebám).

atd.

No podle mě už trošku demagogie! Přítomnost SSD nebo normálního disku se na otáčkách chlazení (hlučného) cpu a vga nijak neuprojeví a to platní u všech modelů notebooků co sem rozebíral. Protože disk nijak chlazenej ani napojenej na další chladiče nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru