Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Program na podporu rozvoje astronomie

Vis, ono existuje neco, cemu se rika matematicke modelovani. Nekdo vytvori matematicky model nejakeho realneho deje, pro zjednoduseni dejme tomu treba homogenniho telesa z jednoho materialu. No a teoreticky na nej necha pusobit treba radiaci a model pocita kazdy casovy okamzik v kazdem bode prostoru toho telesa. Prekvapive to je porad levnejsi a mene nebezpecne, nez to zkouset prakticky. Ale je to zatracene vypocetne narocne.

To o cem se tady hadate neni, ze pocitac vymysli hypotezu. To kvantum pocitacu akorat urychluje tohleto matematicke modelovani. Leky se pak v prvni fazi nemusi napriklad testovat na zivych subjektech, protoze existuji matematicke modely "zivych subjektu" a na ne se teoreticky nechaji pusobit pripravene slouceniny. A na simulaci realneho sveta je zapotrebi sakra vypocetni vykon.

MM: nikdo tu nemluvi o "vynalezani" pomoci distribuovanych vypoctu, to co tvuj pocitac pak dela je prave a jenom pomoc pri slozitych vypoctech teoretickeho modelovani. To jednoduche uz totiz bylo vsechno vynalezeno (tvuj Newton), dnes se "vynalezy" nedaji cucat z prstu, jsou to vysledky ohromnych znalosti, soustavne mravenci prace vice lidi a trva to leta. Einstein si taky nevycucal teorii relativity (a tu bych stavel k tem jednodussim objevum) z prstu ale predchazela tomu leta pocitani, pocitani a jeste jednou pocitani.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny