Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace WindowsXP - Acer (z disku)

Zdravím vás. Mám na vás jednu prosbu o radu. Mám zde jeden starší notebook Acer řady 1360. Počítač užívalo předemnou několik lidí a dle toho, co vše jsem v PC nacházel, tak soudím, že to byly ti "obyčejní uživatelé", kteří moc nevěděli co a jak a hlavně nic moc neřešili. Bohužel podle toho to tak i vypadá, hlavně systém - spousty zbytků po starých programech, programy rozházeny všude možně na disku, neznámé soubory, systém není zrovna nejrychlejší, mívá časté záseky (ne doslova, spíš někdy nereaguje a pak se rozeběhne), některé programy pořád "padají" i po přeinstalaci. Navíc se jaksi nikdo moc neobtěžoval se zabezpečením softwaru proti malware (neaktualizovaný antivir, žádný antispyware, antispam, systém provozován pouze pod Administrátorským ůčtem). K tomu se ještě v systému nějak často objevují trojské koně (nejprve jeden - odstraněn, minulý týden dva - ostraněny). Já už jsem tam sice programy pro zabezpečení dal, ale moc se to nezlepšilo. No prtostě byla celkově zanedbána údržba SW, ale také HW (prach). HW už je v pořádku (měl jsem ho rozebrán do šroubku a důkladně jsem ho vyčistil). Teď by bylo potřeba provést údržbu i SW. Než ale složitě a zdlouhavě řešit proč a jak, atd, asi bude jednoduší a rychlejší uděl novou nstalaci systému a od začástku ho dobře zabezpečit (běžný účet, nějaký nativir, antispyware, instalovat jen to, co je třeba, atd). Potřeboval ale bych poradit - je to Acer s jejich "užasným non disc recovery system" - vše je uloženo na nepřístupném sektoru na pevném disku. Zajímalo by mne tedy:
- postup instalace je obdobný, jako u klasické instalace z CD/DVD¨, nějaké záludnosti?(vejdu do BIOS, zapnu eRecorvery, uložit, restart, poté alt+F10 a pokud ten sektor někdo nesmazal tak by měl obnova naběhnout)
- jak to pak probíhá dál?
(naběhne instalace Windows, smažou se staré sektory, vytvoří nové, formátování a instalce - vše?)
- někde jsem četl, že přes eRecorvery nelze naformátovat disk v NTFS (prý to lze vybrat, ale disk se pak stejně naform. jako FAT32)
- jedná se o novou "čistou" instalaci Windows nebo jen přepsání starého
- je ten sektor se systémem opravdu nepřístupný? (nemůže se tam nějak dostat nějaký malware - virus,červ. Abych nedělal novou instalaci systému zbytečně).
Díky moc za každou radu, postřeh.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny