Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pevne disky 4kB versus 512B sektory

Problem neni ani tak v diskoch ci systemoch. Linux je napr.pripraveny na disky so 4K sektormi uz dlho. Prolemom je ale to, ze zbytok sveta neni pripraveny na pracu s nicim inym nez 512B. Biosy, rozne nizkourovnove nastroje, zavadzace, nastroje na delenie diskov, ktore musia vediet spravne zarovnat oddiely na hranice 4K a pod. Takze zatial bude existovat prechodna doba, kym vsetky potrebne veci budu 4K vediet pouzivat. Prechodna doba bohuzial znamena zavedenie medzivrstvy medzi disk a aplikacie tak, aby si aplikacie mysleli, ze maju disk s 512B, pricom v skutocnosti je disk so 4K sektormi. Zapis 512B na disk so 4K sektormi znamena, ze sa precita 4K, urobi sa zmena v 512B a zapise sa 4K. Co znamena operaciu Read-Modify-Write namiesto operacie Write.
Dopad na vykonost zrejme nebude maly.
Problemov je samozrejme viac. Napr. to, ze boot sektor zacina na 63 logickom sektore, co je posledny sektor prvej stopy a je velky 512B. Akykolvek FS zacina na zaciatku dalsej stopy a pri deleni na 4K budu takmer urcite oddiely zarovnane nespravne.
Vsetko sa da napravit ale to, ze WinXP nielenze, ocakava oddiely ktore su nespravne zarovnane, ale dokonca bez nich nedokaze spravne pracovat je uz trocha silna kava.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny