Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem WD se 4kb sektory a WinXP

Ta full performance plati pro systemy, ktery umi s diskem nativne pracovat, coz Win XP neumi. Protoze ukladas obrovske mnozstvi malych souboru, tak mas tento vysledek.

Ani nepises, v jakem systemu jsou ty ostatni disky provozovany.

Není problém do disku poslat příkaz typu „přečti / zapiš 512 bajtů tam a tam“, disk to provede. V případě příkazu „přečti“ jednoduše přečte celý 4kB blok, vybere z něj příslušných 512 bajtů a pošle je do systému. Ovšem v případě „zapiš“ dochází k tomu, co na tento nový fyzický formát vrhá špatné světlo: Nejprve se totiž přečte 4kB sektor a uloží se do cache disku. Pak se požadovaných 512 bajtů na příslušném místě v cache změní a takto upravený celý 4kB sektor se celý znovu zapíše zpět na disk.

Je-li disk alespoň trochu rozumný, v případě zápisu souvislého bloku nedělá tuto operaci 8× pro každý 4kB sektor, ale pokud mu přijde osm požadavků na zápis osmi 512bajtových bloků, které dávají dohromady jeden fyzický 4096kB sektor, pak to provede naráz a zpomalení prakticky nezaznamenáte. Realita je však taková, že na disk se spíše zapisuje na různá místa než do souvislého bloku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny