Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Názov Windows Vista

Tak mi to nedalo a zapátral jsem, všechno je jinak.

http://img225.imageshack.us/img225/7610/vistagiacomo8dx.jpg
Giacomo Vista zapomenutý italský vynálezce (1692 –1751)

Vista se narodil v chudé sklářské rodině na jihu Itálie ve vesničce Picili jako poslední z osmi dětí.
Když dospěl a sám se stal sklářem, zaujal ho vynález Angličana Johna Longhorna, takzvaná bezpečná okna. Bezpečná okna spočívala v tom, že ve skleněné tabulce byla zalita drátěná mřížka, takže když se okno rozbilo, sklo se nevysypalo, nikoho nezranilo a navíc jej nebylo nutno hned zasklít znovu.
Longhornův vynález měl však jednu vadu. Oka drátěné mřížky byla příliš velká a u oken menších rozměrů používaných v Picili byl často pouze jeden drátek, což nepřinášelo žádaný efekt. Longhorn totiž stanovil velikost ok mřížky, vycházejíc z bytelných anglických oken na 3". Také drátek měl tloušťku 1/2", což bylo u anglických oken dobré, ale v Picili, kde se šetřilo jak se dá a dělaly se okenní tabulky o poloviční tloušťce, drátek ze skla vystupoval.
Vista tedy vylepšil vynález Johna Longhorna tak, že oka mřížky začal dělat velká pouze 1 digitus (stará italská míra asi 1,8 cm) a drátek byl silný pouze 1/4 digitusu.
Vistovo vylepšení Longhornova vynálezu potom inspirovalo produktové managery Microsoftu, kteří přejmenovali původní název Windows Longhorn na Windows Vista.

čerpáno z http://www.obcasnicek.nazory.cz/rs2/?text=28-podle- ceho-vznikl-nazev-vista-pro-nova-windows

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny